HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Nya rön: Så sprids coronaviruset när vi motionerar ute

09 apr, 2020 
personer som springer
Funderar du på att ta långa, sköna promenader i helgen? Eller en cykeltur? Håll koll på var de andra motionärerna befinner sig – om du är bakom någon som nyser kan du bli smittad av coronaviruset. Det kan nämligen färdas längre än man tror, visar nya beräkningar.
Annons

Hur långt, och åt vilket håll, sprids coronavirus när vi är ute och motionerar? Och räcker ett avstånd på två meter till nästa person? Det har det amerikanska tech-företaget Ansys gjort beräkningar på. Man har bland annat tittat på hur länge virusdroppar av olika storlek håller sig i luften innan gravitationen drar dem ner till marken. Man tittade även på hur de färdas i olika luftfuktighet och vindriktningar.

Så här långt avstånd ska joggare och cyklister hålla

Och det visar sig att två meter inte alltid räcker som säkerhetsavstånd till andra motionärer – särskilt inte om vi befinner oss bakom dem.

Två löpare springer efter varandra
Så här sprids viruset när man nyser i motionsspåret, enligt simuleringar från företaget Ansys.

 

Annons

Genom att göra datasimuleringar av hur viruset färdas efter en nysning eller hostning har man sett att det krävs ett säkerhetsavstånd på minst tre meter till personen framför när man joggar. Cyklar man, behöver avståndet till personen framför vara minst 10 meter. Motionerar man sida vid sida räcker det dock med ett avstånd på 1,5 meter eftersom majoriteten av smittdropparna färdas bakåt efter en nysning.

Här är bästa placeringen om du springer bakom någon

Vill man trots allt springa (eller gå) bakom andra löpare ska man se till att att hålla sig snett till höger eller vänster om personen – och hålla ett avstånd på minst tre meter.  Då är risken mindre för att viruspartiklar landar på dig, om personen framför nyser eller hostar.

Springer snett bakom en annan löpare
Snett bakom en annan löpare är den säkraste placeringen. Då är risken mindre att virusdroppar landar på dig.

Att gå eller springa bredvid varandra är alltså också bättre än bakom.

Annons
bild över hur corona kan smitta.

Här kan du se filmerna om hur viruset sprider sig.

Foto: TT

 

Läs mer: 

Kan coronaviruset smitta via mat?

Experten: Risken att smittas av corona utomhus är liten

5 snabbtips till roligare löpning

 

 

Annons