Nya rön: Det här är bäst mot bröstcancer

Kan din livsstil påverka chansen att överleva bröstcancer? Och kan de minska risken för ett återfall i sjukdomen? Ja, absolut! En genomgång av 67 olika studier om bröstcancer visar att motion är den allra bästa medicinen för att öka chansen att överleva sjukdomen.

Fysisk aktivitet minskar risken att dö i bröstcancer med 40 procent, dessutom verkar det även skydda mot att bröstcancern återkommer senare. Rekommendationen är att vara fysiskt aktiv motsvarande 30 minuter fem dagar i veckan på en måttligt intensiv nivå. Man kunde inte se om konditionsträning eller styrketräning var effektivare än den andra, därför rekommenderas både och.

Läs också: 7 sätt att minska riken för bröstcancer

En annan viktig faktor för att överleva bröstcancer och slippa återfall är att hålla vikten, och framför allt att inte gå upp i vikt. Bara en viktökning med 10 procent påverkar sjukdomen negativt. Däremot kunde man inte se att någon särskild kost eller diet var bättre eller sämre.

Man såg inte heller att soja, som innehåller växtöstrogener, försämrade prognosen. Tidigare har vissa läkare avrått kvinnor med bröstcancer från att äta soja eftersom man trodde att det kan driva på cancern. Men det stämmer alltså inte enligt de nya rönen. Sannolikt är växtöstrogenerna för snälla för att ha en effekt på hälsan, åtminstone i måttliga mängder.

Källa: Healthday.com

Foto: Thinkstock

6 faktorer som påverkar din risk att få cancer

Din livsstil kan påverka din risk att drabbas av bröstcancer.

Läs också: 6 faktorer som påverkar din risk att få cancer

Utvald läsning