Nya rön: 5 råd för en bättre hållning – som är helt fel

Kvinna i rosa t-shirt som har ont i ryggen.

Brukar du också tänka på att stå och sitta rakt, dra bak axlarna och ha fötterna stadigt i golvet, allt för att få en bra hållning? Då kan du slappna av och släppa ner axlarna. För den perfekta hållningen finns inte. Alla välmenande råd kan göra dig överdrivet fixerad vid hur du står, går, sitter och lyfter med rätt hållning. Och det kan göra mer skada än nytta.

Det finns nämligen få vetenskapliga bevis för att hållningen har någon större betydelse vid ryggont, enligt ny forskning. Baserat på den nya forskningen har den brittiska hälsomyndigheten National Health Service, NHS, gått ut med följande förtydliganden:

Nej, en dålig hållning skadar inte ryggen

Hur du sitter, står och böjer dig ner orsakar inte ryggsmärta, även om vissa rörelser eller positioner kan göra ont. Det är inte dåligt för ryggen att slappna av och ”tappa hållningen” då och då, tvärtom är det bra att byta ställning ofta. Du kan alltså säcka ihop ibland, med gott samvete.

Nej, den perfekta hållningen finns inte

Oavsett vad du hört eller läst finns det faktiskt inte en perfekt hållning som passar alla. Vi har alla olika kroppsbyggnad och våra ryggar ser olika ut i sin kurvatur – och det är den som brukar avgöra vilken hållning vi föredrar, till exempel när vi sitter eller lyfter saker. Man kan inte heller se att en speciell hållning oftare ger ryggbesvär eller att man slipper ryggont för att man undviker att sitta i en ”dålig” ställning.

Nej, det spelar inte så stor roll hur du sitter

Vad som anses vara en bekväm sittställning varierar mellan olika människor. Att tvinga sig att sitta i en viss ställning bara för att man har ”rätt” hållning då kan göra mer skada än nytta. Rådet från experterna på NHS är att faktiskt våga prova helt andra positioner, till och med sådana man har lärt sig att undvika. Välj det som känns bekvämt för dig. Testa olika ställningar och byt ofta, det kan lindra trött rygg!

….och det spelar inte så stor roll hur länge du sitter heller

Det är inte farligt eller dåligt för ryggen att sitta i mer än 30 minuter. Men det kan vara bra av andra hälsoskäl att resa sig upp och byta position ibland. Däremot är det alltså inte farligt för din rygg.

Nej, du behöver inte aktivera magen för att skydda ryggen

Svaga coremuskler påstås ofta ge en dålig hållning och mer ryggbesvär. Därför har många fått lära sig att aktivera magen lite extra för att få rätt hållning och skydda ryggen. Men faktum är att svaga coremuskler inte orsakar ryggont. Att hela tiden gå och spänna sina mag- och ryggmuskler hjälper därför inte. Det kan anstränga ryggen ännu mer. Rådet är att istället lära sig att slappna av i sina coremuskler.

Vill du ändå träna upp din hållning? Här är 5 övningar för bättre hållning.

Foto: TT

Läs mer:

7 bästa stretchövningarna för en skönare ländrygg

Så stoppar du ryggvärken – råden med bevisad effekt

Ont av att sitta vid skrivbordet? 6 övningar som hjälper

Utvald läsning