Ny upptäckt: Kan bli revolutionerande för personer med fibromyalgi

Kvinna som håller för ansiktet.
7 tecken på fibromyalgi
1:44

Efter reklamen: 7 tecken på fibromyalgi

(1:44)

Slå på ljud

Kronisk smärta i kroppen, extrem trötthet och minnes- och koncentrationssvårigheter är några av symtomen på fibromyalgi. Av dem som drabbas av sjukdomen är nio av tio kvinnor och länge avfärdades fibromyalgi som en inbillningssjukdom.

Idag ses fibromyalgi som ett kroniskt smärttillstånd men är fortfarande svårdiagnostiserad. Det finns idag inga prover som kan visa om man har sjukdomen utan diagnosen ställs utifrån symtom. En ny studie gjord vid Karolinska Institutet kan dock göra stor skillnad.

Revolutionerande upptäckter

Den nya studien tyder på att en del av problematiken vid fibromyalgi beror på antikroppar. Antikroppar skyddar ofta kroppen mot sjukdomar då de bara kan binda till främmande organismer men ibland kan antikropparna bidra till sjukdom. Personer med fibromyalgi verkar ha “problemantikroppar” som retar smärtnerverna och även leder till flera andra symtom.

Camilla Svensson, professor vid Karolinska Institutet, är en av forskarna för studien och har höga förhoppningar på vad studiens resultat kan innebära för dem som blivit drabbade av fibromyalgi.
– Vi hoppas att vår upptäckt kommer att leda till att fibromyalgi kan diagnostiseras med hjälp av ett blodprov i framtiden, säger Camilla Svensson till Aftonbladet.

Nästa steg för Camilla Svensson och hennes kollegor är att identifiera vilket “kroppseget” protein som de felprogrammerade antikropparna binder till hos personer som är drabbade av sjukdomen.
– När vi har löst den gåtan kommer vi att bättre förstå vad det är som ligger bakom sjukdomen och kunna utveckla nya behandlingsstrategier, säger hon.

Förutom att upptäckten i framtiden kommer att kunna göra det lättare att diagnostisera individer så hoppas man även kunna hitta redan godkända läkemedel som skulle kunna dämpa fibromyalgi-symtomen.
– Kanske finns det hjälp i sikte närmare än vi tror, men vi behöver göra studier på patienter först för att se om sådana läkemedel är effektiva och säkra för individer med fibromyalgi, säger Camilla Svensson.

Utvald läsning