SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Ny studie: Vegetarianer oftare deprimerade än köttätare

14 aug, 2017 
Att välja vegetariskt kan vara ett hälsosamt val för kroppen – men inte nödvändigtvis för hjärnan. Det visar en ny brittisk studie om grön kost och depression.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att äta en helvegetarisk diet och få i sig alla näringsämnen vi behöver är inte omöjligt – men det gäller att veta vad man pysslar med. Extra mycket om du dessutom är vegan.

En ny brittisk studie visar nu är personer som helt utesluter kött löper dubbelt så hög risk att drabbas av depressioner.

Det är University of Bristol som gjort en studie på över 10 000 män i sydvästra England, och fått den publicerad i Journal of Affective Disorders. Av urvalet var 350 personer vegetarianer på heltid.

Läs också: 6 varningssignaler: Har du brist på D-vitamin?

En av anledningarna tros vara att vegisar får i sig för lite av vitamin B12, som bland annat finns i rött kött. Vitamin B12 är också känt för att ha påverkan på humöret – läs mer om B-vitaminers samband med depression här!

En annan anledning kan vara att vegetarianer och veganer äter en större mängs nötter och frön än andra, vilket gör att deras intag av omega 6-fetter är större. Omega 6 är i sig inte onyttigt, men en obalans mellan kroppens omega 3- och omega 6-fettsyror kan leda till depression, enligt flera studier. Läs mer om omega 6-fettsyror här!

Annons

Järn är också ett näringsämne där brist kan påverka humöret – och som det finns gott om i rött kött.

Läs också: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

Forskarna tillägger också att höga halter av fytoöstrogen – ett växtämne som liknar kroppens eget östrogen – kan påverka den psykiska hälsan. Höga fytoöstrogenhalter hittas nästan uteslutande hos personer som enbart äter en vegetarisk kost.

Ytterligare en faktor som kan ligga bakom är att personer som inte äter fisk eller skaldjur löper större risk för depression, då de går miste om en hel del omega 3-fetter som kan motarbeta depression. Det visar bland annat en studie från 2015.

Vegetarisk kost kan orsaka psykisk ohälsa enligt en ny studie.   Foto: IBL

Men att skippa rött kött har länge setts som ett hälsosamt val, som minskar risken för hjärtsjukdom, fetma och diabetes. Idag räknar man med att omkring tio procent av Sveriges befolkning är vegetarianer eller veganer, enligt Djurens Rätt.

Annons

Däremot är det långt ifrån alla av dessa som är tillräckligt noggranna med näringskvoterna. Enligt studien har 7 procent av vegetarianerna och hälften av veganerna brist på just vitamin B12.

Läs också: Tecken på vitaminbrist 

Enligt Livsmedelsverket bör vuxna människor få i sig minst 2 mikrogram av vitamin B12 per dag.

Forskare har sedan tidigare tagit reda på att kost och depression har ett tydligt samband, och att näringsbrist kan påverka vår psykiska hälsa negativt. Nu kunde forskarna även se att de som varit vegetarianer under en längre tid visade högre tendens för depression över tid.

Studien tog dock inte hänsyn till att sambandet kan vara omvänt – att personer med högre risk för depression kanske oftare väljer en vegetarisk diet.

Läs också: Boosta immunförsvaret: Här finns vitaminerna!

 

Här hittar du vitamin B12:

  • Fisk
  • Kött
  • Skaldjur
  • Ägg
  • Lever
  • Mjölk
  • Ost

Källor: Journal of Epidemiology and Community Health, Daily Mail, Djurens Rätt, Livsmedelsverket  Foto: IBL

 

6 saker du aldrig ska säga till en som är ledsen

Läs också: 6 saker du aldrig ska säga till en som är ledsen

 

Annons