SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Ny studie: Träning ger mindre mensvärk

09 jul, 2019 
AvNina Jakobson
Kvinna springer på löpband mot mensvärk.
Att springa på löpband kan vara vägen till mindre mensvärk. Det visar ny amerikansk forskning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att springa på löpband kan minska mensvärken, enligt en ny studie som publicerats i den medicinska tidskriften Contemporary Clinical Trials. I studien deltog 70 kvinnor i åldrarna 18–43 år, som delades in i två grupper. 

Den ena gruppen agerade kontrollgrupp och hanterade sin menssmärta som vanligt, medan den andra fick konditionsträna på löpband under ledning tre gånger i veckan i fyra veckor. Första träningspasset ägde rum dagen efter att försökspersonernas senaste mens tagit slut. Efter de fyra veckorna fick de fortsätta träningen på egen hand i sex månader. 

Redan efter de första fyra veckorna med konditionsträning upplevde kvinnorna som tränat att deras mensvärk minskat med i genomsnitt sex procent. När hela försöksperioden var över visade det sig att värken hade minskat med hela 22 procent. Dessutom upplevde de sig ha bättre livskvalitet överlag. 

Så nästa gång du sträcker dig efter värktabletten, ge dig på löpbandet i stället!

Annons

5 andra sätt att lindra mensvärken

1. Yoga

Att yoga kan få dig att slappna av och minska smärtan och obehaget i rygg, mage och ben. Några av de bästa positionerna för att reducera mensvärken sägs vara barnets position, liggande twist, liggande fjäril och kobran.

2. Värme

Ett varmt bad får dig att slappna av och smärtan att avta. Vill du inte bada när du har mens är det skönt att lägga en värmekudde på magen. Värmen hjälper musklerna i livmodern att slappna av och den förbättrar också blodflödet i kroppen. Om du inte har tillgång till ett badkar eller en värmekudde går det lika bra med en vanlig flaska som du fyller med varmt vatten.

3. Orgasmer

Att ha sex – med dig själv eller någon annan du tycker om – är riktigt bra vid mensvärk. Dels utsöndrar orgasmer glada hormoner som dopamin och endorfiner, dels gör en orgasm att livmodern slappnar av och krampar mindre, vilket minskar smärtan.

4. Oljemassage

Annons

Fysisk närhet gör att vår hjärna utsöndrar oxytocin, ett hormon som gör att vi mår bra. När vi blir masserade mår vi således bättre. I samband med varm olja och en avslappnande stund kan mensvärken lindras.

5. Rätt läge

Kanske brukar du kura ihop dig till en boll när det molar som värst? Inte så konstigt, eftersom att dra upp knäna mot kroppen för många är ett bra sätt att minska värken.

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Yogapositionerna som lindrar din mensvärk

Varför får vissa värre mensvärk än andra?

Därför får du mensvärk – fast du inte har mens

Annons