FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Varför får vissa värre mensvärk än andra?

26 feb, 2019 
kvinna med mensvärk
Vad är det som gör att vi påverkas så olika av mensen? Vi har samlat några vanliga frågor och svar om mensvärk och bad en barnmorska att berätta mer om detta kvinnliga mysterium.
Annons

Vissa kvinnor tillbringar flera dagar i månaden kvidande i fosterställning – andra märker inte att mensen är på gång förrän det blir rött i trosorna. Varför drabbas vissa hårdare än andra – och vad finns det att göra för att slippa kraftig mensvärk? Jessica Sunesson arbetar som barnmorska på Stockholms skolors ungdomsmottagning, här berättar hon mer om mensvärk och vad som styr den.

Frågor och svar om mensvärk – barnmorskan reder ut

Varför får man mensvärk egentligen?

– Mellan två menstruationer bildas en slemhinna i livmodern. Om det inte kommer något befruktat ägg behövs inte slemhinnan och när den lossnar och stöts ut krampar livmodern ihop sig, det är det som är själva mensvärken. Det är också själva slemhinnan som den största delen av din mens består av (tillsammans med blod från såret där slemhinnan suttit).

Varför får vissa mer mensvärk än andra?

– Minst en av tio lider av ”för mycket” mensvärk, och en av de största orsakerna till kraftig smärta är endometrios. Endometrios gör så att slemhinnan börjar växa alldeles för mycket, och dessutom växer den även på andra organ utanför livmodern. Då får man kraftig mensvärk. Endometrios ger även andra jobbiga besvär som smärta när man kissar, bajsar eller har samlag (läs mer om endometrios här). Men smärta är subjektiv och upplevelsen av mensvärken kan bero på vilken smärttröskel man har och vad för sorts smärta man har känt på tidigare i livet.

Annons

Kan man göra något för att minska risken för mensvärk?

– Preventivmedel är det bästa sättet att få bukt med kraftiga smärtor. Kombinerade p-piller eller hormonspiral är de bästa alternativen.

Jessica Sunesson har inte hört talas om några samband mellan graden av mensvärk och andra mensrelaterade faktorer och det finns heller inget man kan göra själv för att förebygga mensvärk, förutom att använda preventivmedel.

Förändras mensvärken under livet? Är det värre när man är ung?

– Det kan vara väldigt olika, men ofta är mensvärken ganska mild det första året efter att man mensdebuterat, för att sedan bli kraftigare under tonåren. Det kan ha med hormoner att göra, men får jag spåna lite så tänker jag också att livmodern ju är en muskel, och de flesta av våra muskler är lite mer spända när man är ung. Det är en möjlig orsak till att kramperna kan vara kraftigare när man är yngre.

Graviditet och ålder kan också påverka mens och mensvärk, exempelvis endometrios kan ibland lindras efter att man fått barn.

Annons

Hur kan man lindra mensvärk?

– För många hjälper det med värme, exempelvis ett varmt bad eller en värmekudde, medan andra tycker att kyla hjälper. Orgasm är annars ett trevligt sätt att få livmodern att slappna av, och det hjälper bättre att röra på sig än att ligga stilla. Om man har väldigt kraftig mensvärk tycker jag absolut att man ska söka hjälp, samma sak gäller om man har extremt riklig mens.

Är man under 23 år (25 i vissa landsting) är man välkommen att vända sig till ungdomsmottagningen.

 

Läs också:

Därför får du mensvärk fastän du inte har mens

Yogapositionerna som lindrar din mensvärk

Choklad som hjälper mot mensvärk

 

Annons