FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Ny studie: Barn är ofta lika vältränade som atleter

01 maj, 2018 
AvMalin Ny
Barns muskler är ibland mer uthålliga än en vuxen atlets!
Har du någon gång förundrats över hur mycket energi ditt barn verkar ha – att hen kan springa omkring och leka en hel dag utan att bli det minsta trött? Enligt forskare i Frankrike och Australien finns det faktiskt en naturlig förklaring till det.
Annons

Barn är lika vältränade som atleter – i alla fall om vi ska tro på en ny studie som nyligen publicerades i tidskriften Frontiers in Physiology.

I studien, ett samarbete mellan universitetet i Clermont Auvergne, Frankrike, och Edith Cowan University i Australien, jämförde forskarna energinivåer och hur snabb återhämtningsförmågan efter träning var hos pojkar mellan 8-12 år, vuxna personer som inte tränade och vältränade atleter som tävlade på hög nivå inom triathlon, långdistanslöpning och cykling. Testpersonerna fick genomföra en rad fysiska tester på cykel, och resultatet visade att de unga pojkarna presterade bättre i samtliga tester än de vuxna personer som inte tränade.

Träning förhindrar vanliga sjukdomar

– Vi kom fram till att barnen använde mer av sin aeroba metabolism och var därför mindre trötta under de fysiska aktiviteter med hög intensitet. De återhämtade sig också väldigt snabbt, till och med snabbare än vad de vältränade atleterna gjorde, säger Sébastien Ratel, en av forskarna bakom studien.

Annons

– Det här kan förklara varför barn verkar ha en förmåga att fortsätta leka och leka, långt efter det att de vuxna har blivit trötta, fortsätter han.

Ratel och kollegan Anthony Blazevich menar att resultatet av deras forskning skulle kunna innebära att barns träning blir mer effektiv – och att vanliga sjukdomar skulle kunna undvikas på sikt genom träning.

– Många föräldrar frågar om vad som är det bästa sättet att utveckla ett barns idrottsliga prestationer. Vår studie visar att barns muskler är väldigt uthålliga, så det skulle kunna vara bra att fokusera på områden inom idrott som teknik, snabbhet och muskelstyrka. Det här skulle kunna hjälpa till att effektivisera barns träning, så att de presterar bättre och att de tycker att det är roligare att idrotta.

– Eftersom sjukdomar som beror på fysisk inaktivitet ökar, hjälper det att förstå de fysiologiska förändringar som sker med åldern som skulle kunna påverka risken att drabbas av sjukdom. Vår forskning indikerar att muskeluthålligheten minskar signifikant när barn blir vuxna, vilket också är då risken för sjukdomar som diabetes ökar.

Forskarna hoppas att resultatet ska motivera människor att bibehålla muskelstyrkan och träningen för att undvika sjukdomar – att bibehålla barnasinnet verkar nämligen bara vara hälsosamt för oss.

Källa: Sciencedaily Källa: IBL

Läs också:

Socker gör barn överaktiva – myt eller sanning?

Därför ska du låta dina barn leka med maten

 

Annons