SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Ny metod får cancerceller att döda sig själva

18 apr, 2017 
Cancerceller dör med ny metod.
Forskare har upptäckt en metod som får de farliga cancercellerna att förstöra sig själva. Extra effektiv är den på de cancertyper som sprider sig snabbast.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är forskare vid ett institut i Tel Aviv som upptäckt en ny metod som kan komma att användas i kampen mot cancer. När mänskliga cancerceller planterats i möss har metoden gjort så att de aggressiva cellerna förstört sig själva – utan att skada friska celler.

Metoden går ut på att man modifierar tre sorters proteiner i cancercellerna, vilket gör att man kan hindra deras okontrollerade delning – vilket gör dem självförstörande. Än så länge verkar metoden särskilt lovande för de snabbast spridande cancerformerna, exempelvis cancer i bukspottkörteln.

– Ju snabbare cancercellerna förökar sig, desto snabbare utrotas de, säger forskningschefen Malka Cohen-Armon.

Läs också: 7 tecken på tarmcancer du bör ta på allvar – oavsett ålder

Man har testat metoden på många olika sorter cancer, bland annat bröstcancer, cancer i bukspottskörteln, tjocktarmscancer, hjärncancer och cancer i äggstockarna – och den nya metoden har visat sig effektiv på samtliga.

Nu måste man bara se till att anpassa behandlingen till människor.

– Metoden öppnar för nya möjligheter för att utrota snabbväxande och aggressiva cancerformer utan att skada frisk vävnad, säger Malka Cohen-Armon.

Källa: Illustrerad Vetenskap

Foto: Thinkstock

10 frågor och svar om cancer i underlivet

torr i underlivet

Läs också: 10 frågor och svar om cancer i underlivet

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons