Ny metod får cancerceller att döda sig själva

Cancerceller dör med ny metod.

Det är forskare vid ett institut i Tel Aviv som upptäckt en ny metod som kan komma att användas i kampen mot cancer. När mänskliga cancerceller planterats i möss har metoden gjort så att de aggressiva cellerna förstört sig själva – utan att skada friska celler.

Metoden går ut på att man modifierar tre sorters proteiner i cancercellerna, vilket gör att man kan hindra deras okontrollerade delning – vilket gör dem självförstörande. Än så länge verkar metoden särskilt lovande för de snabbast spridande cancerformerna, exempelvis cancer i bukspottkörteln.

– Ju snabbare cancercellerna förökar sig, desto snabbare utrotas de, säger forskningschefen Malka Cohen-Armon.

Läs också: 7 tecken på tarmcancer du bör ta på allvar – oavsett ålder

Man har testat metoden på många olika sorter cancer, bland annat bröstcancer, cancer i bukspottskörteln, tjocktarmscancer, hjärncancer och cancer i äggstockarna – och den nya metoden har visat sig effektiv på samtliga.

Nu måste man bara se till att anpassa behandlingen till människor.

– Metoden öppnar för nya möjligheter för att utrota snabbväxande och aggressiva cancerformer utan att skada frisk vävnad, säger Malka Cohen-Armon.

Källa: Illustrerad Vetenskap

Foto: Thinkstock

Unna dig något fint – och hjälp oss att stötta forskningen!

Just nu skänker vi 10 procent av all försäljning på utvalda produkter i vår webbshop till Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, Bro.

Se alla produkter här!

 

10 frågor och svar om cancer i underlivet

torr i underlivet

Läs också: 10 frågor och svar om cancer i underlivet

 

 

Utvald läsning