Ny forskning: Mässling kan radera ditt immunförsvar

Mässling i Sverige.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Mässling är en av våra mest smittsamma sjukdomar, och även om den sällan blir allvarlig för en i övrigt frisk människa kan följderna vara väldigt farliga för vissa riskgrupper. I Sverige har vaccin mot mässling funnits sedan 1970-talet – men innan dess visar statistik att flera hundra människor dog varje år av sjukdomen.

Globalt beräknas 110 000 dödsfall bero på mässling varje år, enligt siffror från BBC.

De senaste åren har det dock utbrutit allt fler fall av mässling i Sverige, och även i andra länder där barn vaccineras. En anledning är att grupper med vaccinmotståndare ökar – bland annat har det rapporterats om Facebook-grupper där föräldrar fixar träffar mellan mässlingsmittade barn och friska för att låta barnen få sjukdomen så att de sedan blir immuna.

Mässling ger allvarliga följder

Nu visar ny forskning att mässling kan sätta spår även hos personer som inte tillhör någon av riskgrupperna – i flera år efter att man haft sjukdomen.

Studien har gjort av forskare i Storbritannien och i Nederländerna, som analyserade tester från barn i ett ortodox-protestantiskt samhälle i Nederländerna. Testerna togs före och efter ett mässlingsutbrott 2013.

Av resultaten kunde man se att mässlingsviruset verkar slå ut kroppens immunsystem – genom att ge det minnesförlust! Plötsligt har kroppen glömt hur man bekämpar sjukdomar och infektioner som den tidigare varit immun mot, och immunförsvaret degenererar till tillståndet hos ett spädbarn.

Detta sker då mässlingsviruset slår ut en typ av immunceller som kallas minnes-B-celler, vars huvudsyfte är att producera antikroppar. Antikropparna är det som skyddar oss mot infektioner vi redan haft en gång (eller som i vaccin ser till att vi aldrig får sjukdomen till att börja med).

– Mässling är som de första tio åren av obehandlad HIV komprimerat till några veckor – det är den nivån av immunologisk minnesskada, säger forskaren Michael Mina till BBC.

Även vaccin man tidigare tagit kan bli verkningslösa efter ett mässlingsutbrott.

Upp till 73 procent försvinner

Ett annat forskargäng, vid Harvard Medical School, analyserade samma tester, och kunde med modern teknik få fram en väldigt tydlig bild av barnens immunförsvar före och efter virusinfektionen. De resultaten visade att omkring 20 procent av barnens immunologiska minne hade försvunnit efter sjukdomen – ett barn hade förlorat hela 73 procent.

Forskarna vill förtydliga att det hela handlar om tur och otur – vissa antikroppar gör knappt nån skillnad om de finns eller ej, medan andra kan göra skillnaden mellan liv och död. Men det skulle kunna innebära att vi kan räkna med upp till fem gånger som många dödsfall som beror på följderna av det försvagade immunförsvaret, mot de som dött av själva mässlingen, beräknar en av forskarna.

Studien visar än en gång hur viktigt det är att vi, som kan, vaccinerar oss.

Källa: BBC, Science, Folkhälsomyndigheten   Foto: TT

Läs mer om mässling:

Därför kan mässling vara farligt – och vaccination så viktigt

Mässling – symtomen som avslöjar viruset

Bör du vaccinera dig mot mässling? Så vet du!

Dela på: