HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Därför kan mässling vara farligt – och vaccination så viktigt

10 apr, 2019 
Pojke med utslag av mässling ligger på brits och blir undersökt av läkare.
Det är klart att barn ska vaccineras mot mässling, tycker en majoritet av svenskarna. Här är några anledningar till att det är bra att skydda sig mot den smittsamma barnsjukdomen.
Annons

Att vaccinera sig eller inte vaccinera sig mot mässling, har varit frågan de senaste åren. Eller har det egentligen? Enligt en färsk undersökning från Göteborgs universitet tycker 74 procent av befolkningen att ett obligatoriskt vaccinationsprogram för barn är ett ganska eller mycket bra förslag.

I Sverige är med andra ord en majoritet för vaccinering. Och 2015 var cirka 97 procent av alla 2-åringar vaccinerade mot mässling, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Men tyvärr finns platser där siffrorna är betydligt lägre, där informationen inte riktigt går fram.

Och man kan fråga sig: varför är egentligen mässling så farligt? Det är ju ”bara” en barnsjukdom. Här är några fakta:

Mässling är smittsamt

Mässling är inte bara lite smittsamt, utan en av världens mest smittsamma sjukdomar. Risken är med andra ord stor att smittan sprider sig om en person får mässlingen.

Mässling kan leda till döden

Mässling är en av de vanligaste orsakerna till att små barn dör i låginkomstländer. I höginkomstländer dör inte lika många, utan ungefär en per 1000-5000 insjuknade. Senast någon dog av mässling i Sverige var 2013, då en person med nedsatt immunförsvar fick hjärninflammation som följdsjukdom efter mässlingen.

Annons

Mässling kan ge komplikationer

Det är ganska vanligt att de som drabbas av mässlingen också får andra komplikationer. Två vanliga sjukdomar som kan följa på en mässlingsinfektion är:

  • Öroninflammation. När infektionen går upp i örat får du ont i örat, speciellt på natten eftersom trycket i örat ökar när du ligger ned. Det kan också leda till att trumhinnan spricker.
  • Bihåleinflammation. Vid bihåleinflammation sprids infektionen från näsans slemhinna till slemhinnan i bihålorna. Det brukar ge ont i ansiktet och snuva som rinner ner i halsen, men kan också ge allvarligare symtom som hög feber och smärta om den sprider sig till ögonhålan och hjärnhinnorna.

Mässling har några riktigt svåra följdsjukdomar

Du kan också bli mycket allvarligt sjuk efter att ha fått mässlingen, det handlar om:

  • Lunginflammation. När lungorna blir inflammerade får du hög feber, hosta, blir anfådd och får kanske svårt att andas. Orsaken är ofta bakterier och då behandlas den med antibiotika. En del personer kan behöva sjukhusvård, framför allt personer med andra sjukdomar och gamla.
  • Hjärninflammation. Den allvarligaste följdsjukdomen är hjärninflammation, encefalit. Det innebär att du får en inflammation i hjärnvävnaden. Lyckligtvis är den sällsynt, men den som drabbas måste söka sjukvård snabbt och läggas in på sjukhus. Symtomen är kraftig huvudvärk, stelhet i nacken, hög feber, påverkan på medvetandet, det vill säga allmän förvirring och en nedsatt vakenhetsgrad. I sällsynta fall kan sjukdomen även ge kramper och förlamningar i ansikte eller armar och ben. Det finns också en degenererande hjärninflammation, subakut skleroserande panencefalit (SSPE), som alltid leder till döden, men den är mycket ovanlig, en per 100 000 insjuknade.

Om du som vuxen vet att du inte haft mässlingen som barn och vill vaccinera dig kan du vända dig till  din vårdcentral eller till en vaccinationsmottagning.

Källor: folkhalsomyndigheten.se, 1177.se, och netdoktor.se

Läs mer:

Cornelias huvudvärk var hjärninflammation

Mässling – symtomen som avslöjar viruset

Bör du vaccinera dig mot mässling – så vet du

 

Annons