Ny forskning: Grönt te kan förlänga livet och minska risken för stroke

Tillhör du team te?

För visst är det väl ofta så, att när det är dags att fika eller avnjuta den där eftermiddagskoppen på jobbet så tillhöra man antingen team kaffe, eller team te. Nu har det visat sig att en av grupperna drar en stor fördel av sitt dryckesval. Te-drickarna lever nämligen längre, enligt en ny studie. Men det är inte vilket te som helst, utan det är just det gröna teet som har denna hälsovinst.

Forskare i Kina gjorde en studie på 100 000 människor som de följde upp under sju års tid. Studien publicerades nyligen i The European Journal of Preventive Cardiology. Forskarna kom fram till att de som drack grönt te minst tre gånger i veckan löpte en mindre risk att drabbas av hjärtattack eller stroke under de kommande sju åren. Studien visade även att de te-älskande hade en längre livslängd än icke-tedrickare. När de te-drickande personerna var femtio år gamla förväntades de leva ett helt år längre än de som drack te mer sällan eller inte alls.

Se ocksåallt du behöver veta om populära trenddrycken boba tea.

Fullt av antioxidanter

Men vad är det då i teet som gör att man lever längre? Det svarar inte forskarna i studien på. Men det man vet är att grönt, svart och vitt te alla kommer från samma växt, men att det finns skillnader i hur de tillverkas. Och jämfört med svart te, innehåller grönt te en högre andel antioxidanter som kallas flavonoider, enligt studieförfattarna.

Det har genom åren gjorts mängder av forskning på det gröna teets läkande kraft. Hälsosamma kolesterolvärden och lägre vikt, lägre risk för hjärtsjukdomar samt vissa typer av cancer, är några av fördelarna som olika studier har påvisat.

Grönt te är kalorisnålt

Forskning i USA har visat att tedrickare i allmänhet även äter en hälsosammare kost än icke-drickare, säger Whitney Linsenmeyer, biträdande professor i näringslära vid Saint Louis University, till Health Daily. År 2006 gjordes en liknande studie som den kinesiska, där 40 000 japaner undersöktes under elva års tid. Den studien visade att dödligheten bland stordrickande te-älskare var 26 procent lägre än för de som inte drack te. När det gällde nyttan i samband med hjärtkärlsjukdomar tycktes kvinnor dra störst fördel av tedrickandet. Kanske berodde det på att männen i studien oftare var rökare.

– Grönt te är kalorisnålt och fullt av antioxidanter. Det är en riktigt hälsosam vana som du borde börja med om du gillar smaken, säger Whitney Linsenmeyer.

Hon varnar dock för att man inte ska glömma att grönt te innehåller koffein, något du inte bör blanda med läkemedel som reagerar på koffein, och som du bör undvika om du lider av sömnbesvär.

Källa: Healthday.com, Webmd.com Foto: TT

Läs mer:

Maten du bör undvika om du dricker grönt te

Jenny Alversjös nya besked – två veckor efter stroken

Ny studie: Sov ut på helgen och lev längre!

Utvald läsning