Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Boba tea: Allt du behöver veta om populära drycken

02 sep, 2021 
Två glas med boba tea.
Den populära trenddrycken går under namnen boba tea, bubble tea eller bubbelte. Nuförtiden känns det som att den är på allas läppar. Men vad är boba tea egentligen och hur gör man det? Här är allt du behöver veta!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
10 heta mat- och dryckestrender 2021Brand logo
10 heta mat- och dryckestrender 2021

Boba tea kommer ursprungligen från Taiwan men är i dag populär världen över. Det finns till och med en emoji för drycken och cafékedjor som enbart säljer den, ja ni förstår ju!

Men trots att den verkar vara på allas läppar så är det ju givetvis inte alla som har full koll på den. Här är allt du behöver veta om trenddrycken som tyvärr inte alls är särskilt nyttig men likväl kan vara väldigt god att unna sig.

Vad är Boba tea?

Boba tea, bubble tea eller bubbelte som just nu verkar vara den svenska översättningen är en söt dryck baserad på tapiokapärlor och te. Tapioka är en stärkelse som utvinns ur roten på kassavaplantan.

Det säljs som mjöl eller gryn och kallas då ofta för tapiokapärlor. Det är från dem som drycken fått sitt namn då de ger en lite bubblande karaktär när drycken omskakas och en del ser ut som bubblor i botten.

Annons

När uppkom bubbelte?

Det sägs att drycken har sitt ursprung i ett café i Taiwan och att en man vid namn Liu Han-Chieh började servera kallt kinesiskt te där under tidigt 1980-tal.

Efter en tur i Japan då han sett kaffe serveras kallt blev han inspirerad och började experimentera med olika frukter och smaksättningar till sina favoritteer.

När han skakade teerna med is bildades bubblor på toppen och de första bubbelteerna var födda.

Då blev Bubble tea en grej

Men det var inte förrän 1988 som det faktiskt blev en grej. Under ett personalmöte hade kollegan Lin Hsiu Hui tagit med en taiwanesisk söt tapiokadessert som hon valde att hälla i sitt kalla te.

Alla på mötet fick prova och blev förälskade! Så den hamnade på menyn. 2008 var det fortfarande det populäraste de sålde.

Hur smakar Boba tea?

Till teet och tapiokapärlorna tillsätter man ofta någon mjölk och annan smaksättning som frukt, choklad eller nötter. Vilket te, vilken sorts mjölk och vilken smaksättning man väljer påverkar givetvis smaken.

Annons

Men den brukar liknas vid en dessertdryck och kan serveras både varm och kall beroende på vad man föredrar. Ska man svara på frågan kan man nog säga att den smakar te, tapiokapärlor, mjölk och smaksättning!

Hur gör man Boba tea?

Den vanligaste varianten görs med ett indiskt te som kallas för Assam och tapiokapärlor. Det skakas med is och antingen mjölk eller någon växtbaserad variant. Sedan sötar man och smaksätter det med i princip vad man vill!

Sedan uppkomsten har det experimenterats med alla möjliga fruktjuicer och smaksatt sockerlag.

Varianter på bubbelte

Flera populära varianter som finns på många ställen är också baserade på grönt te, honungsmelonste eller jasminte.

En annan mer spännande populär variant är baserad på svart, grönt eller vitt te som skakas tillsammans med färsk frukt eller fruktjuice. Men de fräscha varianterna kommer ofta också med någon slags sötning.

Är Boba tea nyttigt?

Varianterna man köper färdiga är sällan nyttiga trots att de bara tycks innehålla te, tapiokapärlor och mjölk. De innehåller ofta också mycket sockerlag och tillsatt socker.

Annons

Givetvis går det dock att göra Boba tea nyttigt om man gör det själv! Skippa sockret eller byt ut mot annan sötning. Men vill man göra drycken så som den ursprungligen var tänkt så räknas den ju faktiskt som en dessert, vilket man har rätt att unna sig.

Recept på Boba tea

Om du vill testa en spännande variant som troligtvis inte serveras någonstans så varför inte rabarber och lingon!

Börja med att tillreda teet. Ett recept på lingonte ser ut såhär per person:

 1. Lägg 3/4 färska eller djupfrysta lingon i en kastrull tillsammans med cirka 1 centimeter hel kanel och 5 hela kardemummakärnor.
 2. Häll över 2 dl vatten och värm upp. Låt sjuda under lock i 10 minuter.
 3. Sila teet och välj om du vill servera det varmt eller kallt.

Gör sedan sockerlagen. Ett recept på sockerlag med rabarbersmak ser ut såhär för 6 personer:

 1. Koka 1 dl strösocker och 1 dl vatten i 2–3 minuter till en sockerlag. Låt kallna eller servera direkt beroende på om du vill ha en varm eller kall dryck.
 2. Krossa 100 g skivad rabarber med 2 msk råsocker tills sockret smält.
 3. Tillsätt 1 dl citronjuice och sockerlagen och muddla (stöt ihop) ordentligt.

Sedan är det dags för tapiokapärlorna:

 1. Koka cirka 2 msk tapiokapärlor per person något längre än instruktionerna på förpackningen.
 2. Skölj sedan kulorna i kallt vatten och strö på lite socker.

Nu blandar du bara ihop allting tillsammans med is om du vill servera kallt och valfri mjölk som antingen är kall eller ljummen (om du vill ha mjölk).

 1. Lägg tapiokapärlorna i botten på ett glas.
 2. Fördela sockerlagen i glasen.
 3. Fyll på med is
 4. Toppa med te och en deciliter valfri mjölk

Källa: Coop, Souschef, MåBra recept

Foto: TT

Annons