Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Så påverkas din hälsa av det nya nikotinet

26 nov, 2024
author Kristina Axelsson Lager
Kristina Axelsson Lager
VITT SNUS, CIGARETTER OCH VEJP
Vitt snus och e-cigaretter – det nya nikotinet marknadsförs som ofarligt och smakar som en påse lördagsgodis. Men hur är det egentligen? Hur står sig e-cigaretter och vitt snus i förhållande till cigaretter och det klassiska bruna snuset?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Här är de vanligaste formerna av cancer i SverigeBrand logo
Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

Trenden i Sverige och många andra länder är att vanliga cigaretter minskar. Den svenska tobakspolitiken har sedan 70-talet arbetat hårt för att minska rökandet och vi har i dag lägst andel rökare i hela EU. För 20 år sedan rökte nästan 20 procent av kvinnorna i Sverige – i dag är siffran under sex procent. Det gjorde vi bra! Men vi kanske inte ska ropa att faran är över, för nu ser forskarna att något är på väg att hända – eller rent av redan har hänt. Användningen av e-cigaretter, eller det lite coolare vejp som det också heter ökar stort. För att inte tala om det vita snuset där unga kvinnor står för en lavinartad ökning.

Annons

Vejp och vitt snus ökar enormt

– Ökningen av nikotinprodukter just nu är oöverträffad. Vi har aldrig sett något liknade tidigare och det kommer alldeles säkert att få konsekvenser, säger Magnus Lundbäck, kardiolog på Danderyds sjukhus och docent på Karolinska Institutet, som studerat e-cigaretter i över tio år. Han gjorde en av världens första studier på e-cigaretter och människor och känner att det är först nu vi börjar få upp ögonen för riskerna med den nya nikotinet.

magnus lundbäck
Är du gravid och använder vitt snus så kan det föra med sig liknande risker för fostret som om du röker, säger kardiologen Magnus Lundbäck.

Allvarliga hälsorisker med e-cigaretter

Men vad är egentligen en e-cigarett? Jo, en elektronisk cigarett som laddas med en vätska som oftast, men inte alltid, innehåller nikotin och en smaktillsats. Det går att välja bland en uppsjö av smaker som hallon, vattenmelon, lakrits och cola. Hur farligt är det kan man undra?

Annons

– Om vi tittar på e-cigaretterna så ser vi att det finns flera ohälsosamma effekter av dem på kort sikt. Luftvägarna drar ihop sig, blodkärl tar skada och blir stelare, de påverkar blodpropps bildningen, du bli mer benägen att skapa proppar. Det är nikotinet som driver det här i kroppen. Eftersom vejpandet inte har pågått under så lång tid kan vi än så länge bara se de kortsiktiga effekterna. Hur det påverkar oss långsiktigt kan vi bara spekulera i.

Nya nikotinprodukter

E-cigaretter eller vejp: Har funnits sedan millenieskiftet men blev stort under mitten av 2010-talet. E-juice, även kallat e-vätska, värms upp med ett batteri och ångan andas in. E-juicen finns både med och utan nikotin och i olika smaker. Det finns olika modeller av e-cigaretter, en del med laddbart batteri, en del där man själv kan ställa in exempelvis wattstyrkan. Det finns också engångsvejp som slängs (med batteri) efter användning.

Vitt snus, nikotinpåsar eller nikotinsnus: Började säljas 2016 – då utan åldersgräns (Nu 18 år). Nivåerna av nikotin varierar och kan vara mycket högre än i brunt snus.

Heat-not-burn eller heated tobacco products, HTP: En produkt där tobak hettas upp så att ångan kan andas. Är än så länge inte så stort i Sverige.
Källa: Tobaksfakta.se

Det är med andra ord tydligt att lungor och blodkärl påverkas negativt. Forskarnas hypoteser är att vid fortsatt användning av e-cigaretter kan det leda till ökad folksjukdom som hjärtinfarkt, stroke, kol och eventuellt cancer. Känns det igen kanske? Visst låter det som de effekter vi har kopplat till rökning av vanliga cigaretter.

Annons

– Ja, precis så, och det finns inte ett organsystem som inte tar skada av rökning, det är lätt att dra slutsatser att vejpandet kommer att påverka oss på liknande sätt, men här vet vi fortfarande för lite.

Många bolag har lanserat e-cig som ett sätt att sluta röka, men studier visar att det inte riktigt fungerar, det vanligaste är att man hamnar i ett så kallat dual use, att man röker både cigaretter och vejp, berättar Magnus Lundbäck. Det är inte heller bland 40-åringar som vill sluta röka användandet av e-cigaretter ökar, utan hos tonåringar, som kanske aldrig har rökt en cigarett i hela sitt liv.

– Det är en oerhört cynisk marknadsföring med kampanjer via influencers på TikTok och Youtube. Jag får inte upp det här i mina flöden, men mina tonårsbarn ser det i sina. Det här driver på att det blir så oerhört populärt med både e-cigaretter och vitt snus.

Vitt snus kan innehålla skyhögt med nikotin

Nikotinmängden i vitt snus varierar och kan vara mycket högre än i brunt snus. En statlig utredning föreslog i mars 2024 att nikotinhalten i snus (både brunt och vitt ) ska få vara högst 12 milligram/gram snus. I Sverige finns idag exempel på vitt snus som har en nikotinhalt på 60-70 mg/g snus. Det går även att beställa vitt snus som ligger på över 100, upp emot 150 mg/g snus.

Källa: Martina Zetterqvist, CAN

Annons

Tobaksfritt – men höga mängder nikotin

Vitt snus, ja det låter ju nästan lite fräscht och ofarligt jämfört med det bruna tobakssnuset. Precis som med e-cigaretterna finns det vita snuset i mängder av fruktiga godissmaker och när man googlar på vitt snus kommer flera notiser om ”köp tobaksfritt vitt snus här”. Tobaksfritt låter ju bra, eller hur? Visst, det vita snuset innehåller inte tobak – men det innehåller nikotin som är framställt från tobaksplantan. Faktum är det vita snuset ofta innehåller betydligt mer nikotin än det bruna snuset. Och nikotin, det vet vi är starkt beroendeframkallande!

– Nikotinet är ett nervgift. En av de mest beroendeframkallande produkter som finns på jorden, säger Magnus Lundbäck.

Så påverkas hälsan:

Brunt snus: Ökar risken för högt blodtryck, typ 2-diabetes samt risken att dö efter en hjärtinfarkt eller stroke. Vissa studier visar ökad risk för flera cancerformer. Snusning under graviditet ökar risken för komplikationer hos fostret och det nyfödda barnet, precis som vid rökning.

Vitt snus: Innehåller ofta mycket nikotin som är både giftigt och starkt beroendeframkallande. På kort sikt påverkas hjärtrytm och blodtryck, blodkärlens funktioner försämras precis som vid användning av brunt snus. Långtidsstudier saknas på vitt snus. Vitt snus under graviditeten ökar risken för komplikationer hos fostret och det nyfödda barnet, precis som vid rökning.

Vanliga cigaretter: Starkt vetenskapligt stöd för ökad risk för bland annat flera cancerformer, flera lungsjukdomar, flera hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och graviditetskomplikationer.

E-cigaretter (vejp): På kort sikt påverkas hjärtrytm och blodtryck och blodkärlens funktioner försämras. Luftvägarna blir akut trängre. Astmabesvär kan förvärras. Långtidsstudier saknas, men hypotesen är att det påverkar oss på samma sätt som rökning av vanliga cigaretter.

Heat-not-burn eller heated tobacco products, HTP: På kort sikt påverkas blodkärlen negativt och risken för blodproppar ökar. Långtidsstudier saknas.

Källor: Folkhälsomyndighetens rapport Kunskap om tobaks- och nikotin­produkters skadeverkningar (2023) samt Magnus Lundbäck.

Annons

Är vitt snus farligt för gravida?

Blickar vi inte allt för långt bakåt i tiden har snusandet varit något typiskt manligt. 2018 var det bara tre procent kvinnor i åldern 16-29 år som snusade. Idag är siffran uppe i 18 procent.

– Den här utvecklingen är särskilt obehaglig då vi vet av snusstudier på kvinnor att det finns flera skadliga effekter på fostret. Gravida kvinnor som snusar har högre risk att föda barn som väger mindre, dessutom har man sett en tredubblad risk att dö i plötslig spädbarnsdöd. Vi kan inte säkert säga vad det beror på, men vi i forskarvärlden tror att det beror på nikotinet. Vitt snus innebär med andra ord en stor risk för barnet. Mödra- och hälsovården står inför en stor utmaning när alla de här unga kvinnorna som börjar snusa idag går in i en graviditet.

Annons