Glada coronanyheter: Allt fler slutar röka!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Coronaviruset och sjukdomen covid-19 har visat sig kunna ge en hel hop olika symtom – allt från feber och torrhosta till lila tår och blodproppar. Men framförallt är det en luftvägssjukdom som i allvarliga fall gör att den sjuke inte klarar av att syresätta sig själv genom sin andning. Då behövs en respirator sättas in och den drabbade sövas.

En av riskgrupperna är de som lider av kroniska lungsjukdomar, som lungcancer eller KOL. Och även om rökning inte sätter dig i den riskgruppen så har läkare världen över sagt att rökning absolut är något som kan förvärra tillståndet om man insjuknar.

– Rökare! Har man inte slutat förr så ska man väl sluta nu? Motivationen kan ju inte bli högre! sa doktor Mikael Sandström i Nyhetsmorgon nyligen.

Och det verkar faktiskt som att världen har lyssnat!

Flera miljoner vill sluta röka

Den brittiska organisationen Action on Smoking har genomfört en undersökning med YouGov, som visar att mer än 300 000 britter har slutat röka på grund av coronaviruset.

Ytterligare 550 000 personer har försökt sluta röka, medan 2,4 miljoner åtminstone har dragit ner på rökningen, visar undersökningen också, enligt tidningen Guardian.

En annan studie visar att orsaken till att rökare drabbas hårdare kan bero på att deras lungor har fler ”ingångar” för viruset.

Coronaviruset måste fästa på så kallade ACE2-receptorer som finns på cellerna i bland annat våra lungor och luftvägar, för att kunna injicera cellerna med sitt DNA och kunna fortplanta sig i kroppen. Och enligt studien har rökare betydligt fler ACE2-receptorer i lungorna än andra, vilket då skulle göra dem mer mottagliga för viruset.

Samtidigt testas nikotin mot corona

Hos franska covid-19-patienter har man dock sett ett helt motsatt mönster: Trots att cirka en fjärdedel av den franska vuxna befolkningen är rökare, så var bara 5 procent av de med konstaterad covid-19 dagliga rökare, enligt en studie.

Därför tror några franska forskare nu att det kan finnas en receptor i nikotin som kan skydda mot viruset, en teori som nu ska testas på 1900 franska sjukvårdare genom att de får bära nikotinplåster.

Vi vill dock inte rekommendera att någon börjar röka i ett försöka att skydda sig mot viruset. Rökning ökar risken för flera cancerformer, som lungcancer, och luftvägssjukdomar som KOL – dessutom har rökare sämre immunförsvar generellt. Så även om du skulle klara dig från corona ökar du risken för en mängd andra problem!

Klicka här om du vill ha hjälp att sluta röka!

Källa: Expressen, The Guardian, Nyhetsmorgon   Foto: TT

LÄS MER:

Experten: Risken att smittas av corona utomhus är liten

Corona: Gemensamma nämnaren bland italienska offren

Ny undersökning: Många äldre väljer att inte isolera sig – trots risken för corona

Senaste nytt om coronaviruset och covid-19:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Gör ett självskattningstest för covid-19, läs senaste nytt om coronaviruset och ta del av fördjupningar med ledande experter. Här har vi samlat artiklar om coronaviruset:

Coronaviruset SARS-CoV-2

Redaktionens tips
Dela på: