Nej, du blir inte magnetisk av coronavaccin – vi förklarar varför

KVINNA TACKAR NEJ TILL VACCIN
Coronavaccin effektivt för gravida
1:15

Efter reklamen: Coronavaccin effektivt för gravida

(1:15)

Slå på ljud

På senare tid har det dykt upp ett flertal klipp på sociala medier som påstås visa att man blir magnetisk av coronavaccinet. Personer som blivit vaccinerade ”bevisar” det genom att få en sked, ett mynt eller annat föremål av metall att fastna på stället där man fått vaccinet.

Detta sägs bevisa att vaccinet innehåller mikrochip i metall. Men hur ligger det till egentligen – är det sant att vaccinet kan innehålla metall och ett mikrochip avsett att övervaka människor?

Se ocksånej, du får inte större bröst av coronavaccin.

Vaccin kan innehålla aluminium

Vissa vacciner som används mot coronaviruset kan ibland innehålla mycket små mängder av metall, oftast i form av aluminium. Men det gäller inte de coronavacciner som är godkända i USA och EU.

Dessutom är aluminium inte magnetiskt under normala omständigheter.

Forskning: Vaccinen skyddar sämre mot deltavarianten – även efter två doser

Så här skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida om aluminium i vacciner:

”Aluminiumsalter har använts i vacciner över 70 år. Mängden av aluminium som finns i vacciner är väldigt liten. Den vanligaste mängden aluminium i en dos vaccin är 0,5-0,7 milligram. Aluminium finns bland annat i dricksvatten och föda. Vuxna äter i genomsnitt 7 till 9 milligram aluminium per dag. Det finns lika mycket aluminium i två liter modersmjölksersättning som i en dos av vaccin.”

Men inget av de vacciner som idag används i Sverige mot Covid-19 innehåller aluminium, och inte heller några andra metaller.

Är du nyfiken på exakt vad det vaccin just du har fått innehåller kan du läsa om det på Läkemedelsverkets hemsida.

Vaccinforskaren: En tredje dos mot covid-19 kan krävas för alla

Därför fastnar metall på huden

En annan rimligare förklaring till att att metallföremål fastnar på huden är att huden är fuktig vilket ger en dålig friktion. Huden innehåller även sebum (fett) som gör att exempelvis ett mynt lätt fastnar på den. Metall kan därför fastna på armen även om den hänger rakt neråt. Friktionen är så dålig att det inte glider neråt.

Människan innehåller även järn, helt naturligt. Dock i så minimala mängder att det inte gör oss magnetiska.

Se ocksåmyter och fakta om vaccin, experten reder ut.

Nej, det finns inget mikrochip i vaccinerna

Påståendet att vaccinerna innehåller ett mikrochip har gång på gång tillbakavisats av myndigheter och läkemedelsbolag. Så här bemöter Läkemedelsverket ryktet:

”Det finns inga vacciner som innehåller mikrochip eller någon annan övervakningsteknik. Sådan teknik används inte i något av vaccinerna mot covid-19. Den teknik som har använts tidigare i amerikanska experiment är att personen som vaccineras fått en streckkod på huden. Den har använts av vårdpersonal för att ta reda på vilket vaccin personen har fått. Men den tekniken kan inte övervaka en person.”

Foto: TT

Utvald läsning