SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

"När jag fimpade blev brösten för stora"

03 sep, 2012 
Marie Tegnér
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Efter 36 års rökande har jag lyckats sluta! Jag är jättestolt men ledsen att jag gått upp 4 kilo – framför allt över brösten. Det har förvärrat mina tidigare ryggproblem, jag har väldigt ont nu. Jag går cirka en timme i snitt varje dag, men behöver tips på vad jag kan göra mer för att slippa den extra tyngden.

Agneta

Svar:

Grattis till ett av ditt livs bästa beslut! Det ligger en enorm hälsovinst i att sluta röka. Några extrakilon i vikt är definitivt mindre skadligt än nikotinet, men visst måste du trivas med din kropp och inte få ont av extrakilona.

Det är vanligt att man lägger på fem, tio procent i vikt eftersom förbränningen minskar direkt efter rökstoppet men det brukar stabilisera sig efter några månader. Det viktigaste är dock att inte kompensera nikotinet, vilket ofta är den vanligaste orsaken till att man går upp i vikt. De flesta stoppar lite extra godsaker i munnen i stället för cigaretter eller snus. Jag gick själv upp 12 kilo när jag slutade röka, mest på grund av glass och godis, som jag tröstade mig med.

Annons

Var medveten om vad, när och hur du äter. Tänk på att inte ersätta rökningen med föda. Eftersom du har ryggproblem föreslår jag att du tränar mycket bålövningar som stärker de inre magmusklerna. Testa gärna olika träningsformer, så ökar du förbränningen igen och får annat att tänka på. Notera hur mycket mer du orkar nu när rökningen inte förstör flåset, så får du fler positiva kickar. På sikt bör du också tänka över dina matvanor så att kilona inte blir fler. Bra tips på både mat och träning hittar du på vår hemsida. Vad du än gör – vidhåll ditt rökstopp!

Marie

Annons