SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Experten: Här är myggmedlen och skydden som verkligen fungerar

07 jul, 2021 
kvinna testar myggmedel som verkligen skyddar mot sådana här myggor
Vilka myggmedel är bäst? Finns det apparater som skyddar mot myggorna? Vad fungerar verkligen – hur slipper man kliande myggbett? Så här säger experten!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Getingar och myggor – så blir du av med sommarplågornaBrand logo
Getingar och myggor – så blir du av med sommarplågorna

UV-ljus som drar till sig myggen – bort från dig, myggmedel, roll on, sprej, doftljus, prylar som ska skrämma bort myggen …

Det finns en mängd olika produkter som sägs ska hjälpa mot mygg och få dem att inte suga blod från oss och lämna kliande myggbett.

Vilka myggmedel och myggskydd fungerar bäst?

Men hur ska man veta vad som verkligen fungerar? Är det någon vits med att smeta in sig med något illaluktande medel eller lägga pengar på apparater?

När Jan O.Lundström, verksamhetsledare på Biologisk myggkontroll, gästade Svt sade han att det finns många bra medel mot myggor.

– Däremot har många av dem ganska kort verkningstid och man måste smörja sig igen.

Man kan alltså behöva tänka på att fylla på sitt myggskydd på kroppen ofta.

Annons

– Men om produkterna innehåller den aktiva substansen DEET, då handlar det om många timmars skydd, sade Jan O. Lundström till Svt.

mygga

Myggmedel med DEET kan hålla längre

Vill man alltså inte behöva fylla på lika ofta så kan DEET vara bra att hålla utkik efter när man tittar på innehåll. Däremot ska man inte använda den typen av produkter på barn under tre år, då barn har tunnare, känsligare hud.

Jan O. Lundström menar också att det är olika bra med olika myggskydd beroende på hur mycket mygg man har omkring sig. Att det är skillnad på om det är några få myggor eller om man är på en väldigt myggig plats.

Att ta till husmorsknep som citron och rosmarin ställer sig Lundström skeptisk till och menar att även om de eventuellt skulle ha en viss effekt så är de inte i närheten av lika effektiva som de medel man kan köpa.

kvinna kliar på myggbett

Vilka mygg-apparater fungerar bäst?

När det gäller olika apparater som ska skrämma iväg myggen känner han sig också tveksam.

Annons

– Rent generellt är dessa apparater sällan riktigt testade. Det finns andra sätt som är effektivare.

Ett myggskydd som fått bra betyg i flera olika test, bland annat i Aftonbladets genomgång av olika medel och apparater, är Thermacell.

I Thermacell-produkterna värmer en gaspatron upp små ”mattor” med myggmedel som sprids kring apparaten. Använder man den måste man alltid ha ett förråd av gaspatroner och mattor nära till hands.

Exakt hur effektiv Thermacell-produkterna är har alltså inte bevisats och med alla myggskydd är det, precis som experten säger, olika beroende på hur många myggor man har sällskap av – med mera!

Källor: Svt, Aftonbladet Foto: TT

Annons