Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Expertens bästa tips för att klara dig igenom mygginvasionen

09 jun, 2021 
Till vänster: En mygga. Höger: En tjej som kliar på sin arm.
2021 verkar bli myggens år. Nu varnar forskare för att det blir ett myggår, alltså ett år med fler mygg än vanligt. Som tur är finns det sätt att rädda sig från myggen. Missa inte expertens tips på hur du ska undvika att bli myggbiten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Myggan - 5 tips att slippa sommarplåganBrand logo
Myggan - 5 tips att slippa sommarplågan

Just nu är det myggornas högsäsong, hela juni ända fram till midsommar. Anledningen till att myggen är extra många just i år är att det på sina håll varit mycket snö och regn. När snön smält bildas många våta pölar i skogen. Myggorna som kläcks i våta pölar lever just nu därför sina bästa liv och är fler än vanligt.
– Önska oss en varm och torr sommar, då kommer myggorna som kläcks nu bli kortlivade, säger verksamhetsledaren för biologisk myggkontroll, Jan Lundström till TV4 Nyheterna.

Se ocksåInsektsbett? Så vet du vad du blivit biten av!

Hur blir man av med mygg?

Mygginvasionen drabbar främst dig som bor i norra Sverige, värst är det för boende i Norrbotten och Västerbotten. Bor man i Mälardalen kan man också räkna med att bli myggbiten. I norr är det mest skogsmyggor och i Mälardalen är det både skogsmyggor och översvämningsmyggor.

Annons

För att undvika mygg är det bästa såklart att hålla sig inomhus eller i stadsmiljö, men vem orkar hålla sig inomhus när det är strålande sol och badväder? Jan Lundström kommer därför med sina bästa tips på hur man ska undvika att bli levande uppäten av myggen. Det viktigaste enligt honom är att ha ljusa långbyxor och skor som sluter tätt över långbyxorna.
– Myggor gillar fötter och ben framförallt, säger han.

Om det är riktigt mycket mygg kan man också behöva ha något på överkroppen.
– Ta till exempel en t-shirt eller topp och ta en ljus fluffig skjorta som rör sig bra mot det där. Då bryter de snabeln de där stickmyggorna, när de ska bita igenom kläderna, säger Jan Lundström.

Vill du ha fler tips? Spana i myggbyxorna.

Annons