Det här är det ENDA sättet du bör tvätta dina underkläder på

Trosor på tork + kvinna i tvättstugan.

Dina kläder må ha den ljuvliga doften av tvättmedel men trots att de känns fräscha, och luktar fräscht, betyder det inte alltid att de är rena. Anledningen till det? Du kanske tvättar dem helt fel!

Det må låta en smula äckligt men det genomsnittliga paret rena underkläder, kalsonger eller trosor, innehåller faktiskt fortfarande omkring cirka 0,1 gram avföring, enligt en Journal of Infection-studie ledd av Charles Gerba, PhD, en mikrobiologiprofessor vid University of Arizona. Om du inte redan tvättar din tvätt i varmt vatten kan det vara dags att börja – och det nu.

VIDEO: Hacket som visar hur smutsig din ”rena” tvättmaskin egentligen är
0:48

Efter reklamen: VIDEO: Hacket som visar hur smutsig din ”rena” tvättmaskin egentligen är

(0:48)

Slå på ljud

Så bör du tvätta trosorna – för att få dem rena på riktigt

Tvättar du din tvätt på en temperatur under 60 grader så gör det inte mycket mot bakterier, slår Charles Gerba fast i sin studie. Kallt vatten är ”designat för att göra kläderna rena men inte eliminera mikroorganismer”, skriver han.

Utan tillräckligt varmt vatten kan bakterier från dina underkläder dessutom spridas till andra kläder i tvättmaskinen. Det sker, bland annat, då du exempelvis lasta av den ”rena” tvätten i torktumlaren och får bakterier på händerna, vilket i sin tur innebär att du kan sprida dem vidare till andra tyger eller till och med öka risken för infektion genom att sprida bakterierna till allt annat du sedan rör vid.

Tvättar du på rätt temperatur? Det krävs minst 60 grader för att döda bakterier. Dessutom bör du med jämna mellanrum rengöra din tvättmaskin.

Så rengör du tvättmaskinen

Ett väl beprövat husmorsknep för att rengöra tvättmaskinen är att använda sig av ättika och bikarbonat. Blanda ett par matskedar bikarbonat med lika stor del vatten och häll i tvättmedelsfacket. I trumman häller du därefter ett par deciliter ättika. Kör sedan ett program på hög värme. Man kan även göra rent maskinen med en disktablett. Lägg in tabletten i trumman, stäng luckan och kör ett program på 90 grader.

Men hur ska man göra då, för att göra rätt? Håll dina underkläder åtskilda från resten av din tvätt för att undvika spridning av bakterierna, föreslår Charles Gerba. Tvätta underkläderna för sig och annan tvätt för sig. Att tvätta dina underkläder sist är också ett tips från doktor Gerba. För att helt eliminera bakterierna bör man också rengöra tvättmaskinen med jämna mellanrum.

5 äckliga saker som kan hända om du inte byter sängkläder ofta

Tips för en fräschare tvättmaskin

På sin sajt delar elkedjan Elon med sig av några tips kring hur du håller din tvättmaskin ren. Det finns nämligen vissa saker att tänka på.

  • Låt alltid luckan och tvättmedelsfacket vara öppna efter avslutad tvätt.
  • Torka ur bälgen, där det lätt samlas ludd och smuts, med en trasa efter avslutad tvätt.
  • Torka av insidan av luckan någon gång i veckan.
  • Skölj alltid av ordentligt smutsad tvätt innan du lägger i den i maskinen.
  • Använd inte för mycket tvättmedel.
  • Kör tvättprogram på hög värme emellanåt. Då dör bakterierna.

Källa: The Health, Elon

Foto: Pexels

SE OCKSÅ: 7 klädesplagg du inte bör torktumla
1:09

Efter reklamen: SE OCKSÅ: 7 klädesplagg du inte bör torktumla

(1:09)

Slå på ljud

Utvald läsning