SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Ny studie: Därför har pandemin fått oss att onanera mindre

11 jun, 2021 
AvVeronica Henriksson
Kvinna i säng
Om du trodde att mer tid hemma skulle leda till mer tid för njutning, trodde du fel. En ny studie visar nämligen att pandemin har gjort att vi onanerar mer sällan och att brist på krogragg har gjort att vi ligger mindre.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så har pandemin förändrat svenskarnas sex- och onanivanorBrand logo
Så har pandemin förändrat svenskarnas sex- och onanivanor

Mindre onani, färre sexuella umgängen och ett sug efter sexleksaker – det visar en ny rapport! En undersökning utförd av Kantar Sifo i uppdrag av företaget Lelo som säljer sexleksaker, visar att pandemin har gjort att svenskarna har ändrat sina sexvanor. 29 procent av svenskarna har ändrat hur ofta de onanerar under året som gick. Av de har 22 procent onanerat mer sällan eller mycket mer sällan, medan sju procent har onanerat oftare.

Se också8 saker som händer när du slutar ha sex.

Därför onanerar vi mer sällan

Det finns många orsaker som går att koppla till att vi onanerar mer sällan. Stress, oro och hur vi mår kan påverka lusten negativt. Men ytterligare en faktor kan vara bristen på ensamtid. 63 procent av svenskarna onanerar vanligtvis när de är ensamma hemma, men med tanke på att vi isolerat oss mer än vanligt är det inte lika lätt att smita undan från sin partner.

Annons

– Ett annat ord jag brukar använda istället för onani är självsex och självsex handlar just om att ha sex med sig själv och det är därför ofta något man gör i sin avskildhet. Och det är verkligen något det har varit brist på nu när vi inte kunnat gå till arbetet på samma sätt, säger Malin Drevstam, sexolog.

Brist på krogragg leder till mindre sex

Att gym har stängt och restauranger och klubbar fått ändrat sina öppettider har inte bara inneburit mindre träning och mat, utan också färre spontana sexuella möten. Rapporten visar att ingen har träffat en sexuell kontakt på gymmet, två procent har träffat en sexuell kontakt på krogen och två procent har träffat en sexuell kontakt under en promenad. Fem procent av kvinnorna har däremot träffat en sexuell kontakt genom en app på telefonen. För männen är den siffran tio procent.

Carrie i Sex and The city köper sexleksak

Sexleksaker är uppskattat

Enligt rapporten använder 33 procent av alla svenskar sexleksaker vid onani. 23 procent gör det någon gång ibland, fem procent gör det alltid och fem procent gör det ofta. De främsta anledningarna till att vi använder sexleksaker vid onani är främst för att det känns spännande, ger starkare orgasmer, får en att komma flera gånger, skapar spänning med sin partner och att det för vissa är det enda sättet att få en orgasm. Men det finns också många som inte testat en sexleksak, som känner sig nyfikna!

Annons

– Det finns fortfarande mycket tabu kring sexleksaker. Uppenbart mindre tabu i yngre åldrar, men väldigt många har fortfarande en föreställning om att det är någonting man använder om man inte har en partner. Det är också en fråga om pengar. Hur vet jag att jag trivs med min sexleksak? Det kan vara genant att gå in i butiker och titta, prova och känna. Det är genant för många människor att överhuvudtaget gå in på nätet och kolla för man är rädd att lämna spår efter sig.

Här onanerar vi helst

Kanske inte allt för förvånande är sängen den plats människor helst onanerar. Hela 59 procent vill helst onanera i sovrummet. Men 25 procent vill också onanera i badrummet, 20 procent i duschen eller badet och elva procent vill onanera i vardagsrummet. Tiden det tar att få en orgasm? 1-10 minuter, enligt Lelo.

Kvinna som njuter i sängen

Hur ofta onanerar svenskarna?

Rapporten visar att 25 procent onanerar några gånger i veckan och att tio procent aldrig onanerar. 30 procent av alla kvinnor onanerar några gånger i månaden, medan 36 procent av männen onanerar några gånger i veckan!

Annons

– Jag är helt övertygad om, och jag vet att jag har många kollegor i branschen som tänker liknande, att placeringen av våra kön har betydelse. Att kvinnor har dold placering av sitt kön gör att det blir inte automatiskt en lekkamrat som det för pojkar när dom är små har könet lättillgängligt. Dom får respons på saker som är sköna och det gör att man har en tendens att göra det mer. Det finns anatomiska saker som kan vara förklaringen till det här. Men såklart också att det för kvinnor i historien varit väldigt tabu att bejaka en lust.

Blair i Gossip Girl ligger i sängen

Onani har positiva effekter på kroppen

Onani leder inte bara till njutning och en skön stund för sig själv, utan har också flera hälsofördelar.

– Onani har väldigt många positiva effekter. Det är hälsobringande, vi mår bra, det är massor med dopaminer, endorfiner och oxytociner som gynnar det. Tittar man på just sexleksakernas funktion gör dem att man kan komma åt på platser som man annars inte når, man kan få vibrationer och frekvenser som kan vara svåra att få manuellt och det kan också utöka njutningen. Även om man har en partner kan det vidga njutningen. För kvinnor är det ofta så att man behöver stimulans vaginalt, men också alltid ofta med klitoris inblandat, säger sexologen Malin Drevstam.

Om rapporten: Lelos undersökning är utförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Kantar Sifo. Respondenter från Sverige i åldrarna 18–79 år. Sammanlagt har 2 859 respondenter deltagit och resultatet är riksrepresentativt.

Foto: TT , Skärmdump Sex and The City/Gossip Girl

Annons