"Mina orgasmer hakar upp sig!"

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Fråga:

För sex år sedan fick jag mitt första barn och sedan dess tror jag inte att jag lyckats få en enda riktig orgasm. Jag kommer en bit på väg men når aldrig toppen eller ”explosionen”. Njuter ju ändå och därför har åren rullat på utan att jag brytt mig alltför mycket, men jag skulle ju såklart gärna uppleva en riktig orgasm igen. Vad kan det bero på? Vad kan jag/vi göra?

2-barnsmamma

Svar:
Att föda barn är både fysiskt och psykiskt omtumlande. Men det finns också annat som påverkar vår sexuella lust och vår förmåga att få orgasm: livskriser, psykiska påfrestningar, klimakterieförändringar för att ta några exempel. Man måste ställa sig själv flera frågor för att förstå vad som ligger bakom problemen. Om vi inte bearbetar det som gör ont i vårt inre är det svårt att komma vidare. Är huvudet fullt av stressiga tankar är det inte så ovanligt att man upplever en ”nästanorgasm”, alltså den mikrostund precis innan orgasmen kommer. Sedan försvinner känslan, orgasmen kommer aldrig. Det blir som en elak knäpp på näsan.

Enkla, men ändå så svåra, råd gäller:

Att smeka sig själv är det absolut bästa sättet att återerövra sin lust och sin orgasm. För att få orgasm krävs i regel direkt stimulering av klitoris. Är man inte upphetsad njuter man inte heller särskilt av sex, hur gärna man än vill. Börja sexfantisera och skapa sexuella bilder inom dig. Det kan hända att man får pröva sig fram till nya sätt att ha sex på. När orgasmen närmar sig drar sig klitoris undan något, då gäller det att fortsätta att intensivt smeka på samma ställe, också om det blir nästan outhärdligt skönt. Känns det igen så är orgasmen nära och då gäller det att våga släppa kontrollen! Många kvinnor berättar att de verkligen blivit hjälpta av sexhjälpmedel. Dessa kan användas vid onani, men också tillsammans med en partner.

Har man en partner så är det viktigt att man för en dialog om hur man har det tillsammans. I tystnaden kan den negativa fantasin få för stort spelutrymme och vi antar saker som inte överensstämmer med verkligheten. Slappna av och kom ihåg att sex och jakten på en orgasm inte är någon tävling. Bär man på inre spänningar är det viktigt att försöka göra någonting åt dem. Det finns en mängd olika aktiviteter att välja mellan: yoga, meditation, mindfulness. Dessutom behövs ibland en professionell samtalspartner.

Annica

Redaktionens tips
Dela på: