SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

"Min dotter vill operera näsan!"

20 jul, 2013 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

I dag tog min dotter upp ett problem som hon tydligen burit på i flera år. Hon tycker att hennes näsa är för stor och krokig och har lagt undan pengar för operation. Hon är 19 år så jag kan inte hindra henne, men jag bad henne vänta lite. Jag sa att hon kanske kan prata med någon. Hon verkar förstå att hennes självbild är lite sned. Min fråga är: Vart vänder man sig för att få hjälp? Vårdcentralen känns utesluten.

Nina

Svar:

Att vilja göra om sitt utseende i dag är inte ovanligt. Möjligheterna är oändliga i vad vi kan förändra. För de flesta stannar det vid en tanke som man sedan kan släppa för att fortsätta leva ett gott liv, men för en del kan det bli en fixering. Man tänker på det nästan jämt, fastnar vid spegeln eller undviker sin spegelbild helt och hållet. Och man är övertygad om, att om bara man förändrar just det eller det, så kommer man att bli lycklig – och känna sig nöjd med sig själv.

Annons

Detta är vad vi kallar dysmorfofobi. Diagnosen innebär att man är fixerad vid en inbillad defekt som påverkar hela ens liv. Man kanske till och med undviker att vistas i sociala situationer därför att man tror att andra också tänker på defekten.

Om din dotter är fixerad är svårt att säga, men jag tycker absolut att hon bör tala med en specialiserad psykolog/psykoterapeut innan hon gör ingreppet. Risken är annars att operationen bara leder till att hon blir fixerad vid något annat. Du säger att vårdcentralen är utesluten, annars är det ju det första valet. Jag föreslår då att ni söker psykoterapeut privat och betalar behandlingen själva. Ni kan till exempel söka på www.kbt.nu där det finns kbt-terapeuter listade för hela landet.

Kerstin

Annons