Se Min hälsa Sömn Stress Meditation Mindfulness Klimakteriet Vätskebrist Fråga experterna Om MåBra

Medicinerna som gör huden extra känslig: "Kan ge rejäla solskador"

03 jul, 2025
Kvinna i solstol
Vissa läkemedel ökar risken för solskador, berättar chefsapotekare Annika Svedberg. Detta bör du veta innan du beger dig ut i solskenet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så hanterar du värmen - 5 tips för varma sommardagarBrand logo
Så hanterar du värmen - 5 tips för varma sommardagar

Som att ligga och pressa en hel dag i solen vid Medelhavet – utan något solskydd över huvud taget. Det blir effekten av att vistas i solen när du tar vissa mediciner, menar Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

– Det blir rött, ömt och svider. Det kan bli blåsor eller eksem också. Så det är rejält jobbigt om man utsätts för det, säger hon till TV4 Nyhetsmorgon.

Tre av fem saknar kännedom om hur läkemedel kan påverka hudens solkänslighet, visar en undersökning av Apotek Hjärtat. Medicinerna som kan göra huden extra känslig innefattar både receptfria och receptbelagda preparat. Främst är den solens UVA-strålning som kan orsaka brännskador vid användande av dessa.

Annons

Medicinerna som kan ge solskador

Bland annat kan vissa typer av antibiotika och vätskedrivande läkemedel ha en skadlig effekt på huden vid solexponering. Det gäller även smärtlindrande antiinflammatoriska geler.

– De är ganska vanligt förekommande och brukar kunna orsaka rejäla solskador. Här ska man täcka helt med kläder för att inte få solskador, säger Annika Svedberg i Nyhetsmorgon.

Vid användande av dessa är appliceringsområdet på huden mer solkänsligt i upp till två veckor efter avslutad behandling.

Läkemedel som kan öka risken för solskador

  • Antiinflammatoriska geler

  • Läkemedel mot akne

  • Vissa antibiotika

  • Vätskedrivande läkemedel (diuretika)

  • Johannesört

  • Immunsänkande läkemedel

Källa: Annika Svedberg, chefsapotekare Apotek Hjärtat/TV4 Nyhetsmorgon

Annika Svedberg utanför apotek
Chefsapotekaren Annika Svedberg berättar att kunskapen är låg om hur vissa läkemedel ökar hudens solkänslighet.Foto: Henrik Montgomery/TT

Annika Svedbergs tips för att undvika solskador är att välja en hög solskyddsfaktor och bära täckande kläder. Det kan också vara en god idé att hålla sig inomhus eller i skuggan när solen är som starkast mellan klockan 11 och 15 – och låta bli att boka en solsemester under behandling med dessa läkemedel.

Annons
5 solskyddstips för sommaren från HudläkarpoddenBrand logo
5 solskyddstips för sommaren från Hudläkarpodden

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot solen i sommar – misstagen många gör

Foto: TT/Shutterstock, Apotek Hjärtat

Annons