Artikeln innehåller reklamlänkar

Medicinerna som kan ge hudproblem – det här kan du göra

Kvinna tittar bekymrat på sin hud i spegeln

Har du plötsligt drabbats av envisa hudproblem som aldrig går över? Det kan bero på dina mediciner. Både receptbelagda och receptfria preparat kan ha biverkningar som syns på huden i form av missfärgningar, rodnader och torrhet.

Med åren blir huden också tunnare och därför också känsligare. Den tunna huden klarar inte längre av att skydda de underliggande blodkärlen lika bra. Det, i kombination med vissa mediciner, kan få kärl att vidgas eller brista av minsta lilla. Kärlen läcker ut små mängder blod som syns igenom den tunna huden som missfärgningar eller blåmärken.

Här är några exempel på vanliga läkemedel som kan ge biverkningar på huden:

Mörka ringar av blodförtunnande och värktabletter

Vissa mediciner är kända för att öka risken för blåmärken. Har man tunn hud, och tar exempelvis ett blodförtunnande medel, kan man lätt få blåmärken och blödningar under huden. Det kan ibland räcka med att gnugga sig hårt i ögonen för att få smärre blödningar som framstår som mörka ringar under ögonen. Samma blodförtunnande effekt kan man få av vissa värktabletter i gruppen NSAID. Dit hör ibuprofen, naproxen, nabumeton och acetylsalicylsyra.

Blodtrycksmediciner kan trigga rosacea

Kärlvidgande läkemedel, så kallade vasodilatorer, vidgar och öppnar upp blodkärlen. På så sätt kan de sänka ett för högt blodtryck. Men läkemedlen anses också trigga igång och förvärra hudsjukdomen rosacea, där just vidgade blodkärl är ett stort problem. Det är de som orsakar den jobbiga rodnaden vid sjukdomen. Vasodilatorer har också kopplats till akneutbrott.

Kollodialt silver gör huden blå

Vissa former av silver kan ha bakteriedödande effekt och används ibland för sårläkning. Därför säljs kollodialt silver som kosttillskott i många länder. I Sverige får kolloidalt silver inte ingå i kosttillskott. Istället säljs de som en "vattenreningsprodukt". Att inta kolloidalt silver under längre perioder kan orsaka tillståndet argyria, då hud och ögonvitor missfärgas och blir blåaktiga. Argyria är sällsynt, men missfärgningen är kronisk och går inte att bota.

Statiner ger torrare hud

Vanliga statiner som atorvastatin, simvastatin och rosuvastatin sänker kolesterolet och blodfetterna. Men de påverkar inte bara fettsyrorna i blodet, de påverkar även lipiderna (fettet) i huden. Medicinerna sänker fetthalten i huden och gör att den blir torrare. Tar man statiner kan man behöva smörja in sig oftare och med kraftigare crèmer.

Antibiotika gör huden känsligare

Flera typer av antibiotika kan ha hudproblem som biverkan. Det gäller bland annat doxycyklin som skrivs ut mot en lång rad åkommor, urinvägs- och luftvägsinfektioner och lunginflammation. En biverkan av doxycyklin är att huden blir mer ljuskänslig, vilket ökar risken för solskador. Dels ökar risken att bränna sig i solen, dels drabbas man lättare och fortare av pigmentförändringar.

Så här lindrar du biverkningarna

I de flesta fall behöver man sin medicin och man ska aldrig sluta ta den på eget bevåg, utan att kolla med sin läkare först. Ibland kan det finnas andra alternativ som inte ger biverkningar, ibland kan man ändra dosen för att slippa dem.

Många biverkningar går också att ta hand om med egenvård hemma – till exempel genom att vårda huden med rätt produkter. De här kan du testa:

Toleriane Sensitive är en skyddande fuktcrème för känslig hud. Köp här (länk till Åhléns).

Smart concealer med färger som korrigerar – grönt korrigerar rött och aprikos som korrigerar mörka ringar. Lila piggar upp. Bourjois 1, 2, 3 Stackable Concealer kan du köpa här (länk till Åhléns).

Exuviance AF vitaminkapslar

Exuviance AF Vitamin C-kapslar jobbar mot ojämn hudton och missfärgningar. Används under nattcrème. Köp här (länk till Nordicfeel).

Formula 10 0 6 Bright Side mask

Formula 10.0.6. Bright Side är en mask som snyggar till hudytan. Fuktar och ljusar upp. Köp här (länk till Åhléns).

Källa: Harvard Health Publishing

Foto: TT

Läs mer:

Hudterapeuten: Så enkelt trollar du bort rynkor och trötthetstecken

Det här är atopisk hud – och så tar du hand om den

Så slipper du dina envisa påsar under ögonen

Redaktionens tips