Artikeln innehåller reklamlänkar

Hudterapeuten: Så enkelt trollar du bort rynkor och trötthetstecken

Kvinna med naturlig lyster i huden
5 cerat för torra läppar i vinter
Slå på ljud

Så här års är det mer regel än undantag att man huden kan se både glåmig och trött ut. Och det beror inte bara på bristen på solljus.

– Med åren förlorar huden framför allt lyster och spänst. Huden blir torrare och det gör att den ser gråare ut. Dessutom tar det längre tid för gamla hudceller att lossna från huden, vilket får den att se ännu gråare ut, förklarar Elin Fagerberg, auktoriserad hudterapeut och makeupartist. Hon driver också en skönhetsblogg, elinfagerberg.se

elin fagerberg

Elin Fagerberg är auktoriserad hudterapeut och makeupartist.

Frisk, slät hud kräver en bra hudvårdsrutin

Att få lystern tillbaka kräver framför allt en effektiv hudvårdsrutin. Det finns en hel djungel av produkter att gå vilse i men vill man ha en så enkel och effektiv rutin som möjligt behövs egentligen bara två saker:

– Alla borde ha ett serum och en créme. Serumet jobbar på djupet mot ålderstecken medan crémen jobbar på ytan. Kombinationen kan få dig att se lika fräsch och utvilad ut som du gör två veckor in i din semester.

Är du osäker på vad din hud behöver, ta gärna hjälp av en auktoriserad hudterapeut.

Se ocksåvisste du att det finns 5 olika typer av rynkor?

Undvik att överstimulera huden med starka syror

Vill man ge hudvården en extra skjuts kan man också använda en peeling med syror (till exempel AHA-syra) ibland. Det hjälper nämligen till med att avlägsna de gamla hudceller som inte vill lossna.

– Men undvik att överstimulera huden med för mycket aktiva produkter. Huden blir skörare och känsligare med åren. Läs noga på förpackningen hur ofta och länge produkten ska användas.

En fuktmask någon gång i veckan är också att rekommendera.

– Ger du huden fukt, får den lyster på köpet, säger Elin Fagerberg.

5 proffstips som suddar ut åren

En annan kombination som hon rekommenderar mot ålders- och trötthetstecken är concealer och highlighter.

– Tillsammans kan de skapa magi! Med concealern döljer du mörka ringar under ögonen och rödhet runt näsan, highlightern ger en glow som gör att man ser piggare ut.

Är du osäker på hur du använder produkterna? Så här gör Elin Fagerberg:

1. När det gäller concealer: Tänk på att bara lägga den enbart på de mörka områdena under ögat. Undvik att lägga concealer där du har påsar eftersom concealern ofta är ljusare än huden. Det förstorar och får påsarna att synas mer.

it cosmetics bye bye comncealer

Bye Bye Under Eye från IT Cosmetics är en av Elins favoriter! Köp här (länk till Kicks).

2. Highlighter ska du lägga på kindbenen för att ljusa och lyfta upp. Det ger ett piggare utseende. En highlighter i en naturlig, hudnära nyans bli fin på hud med ålderstecken. Highlighters med mer metalliskt skimmer kan bli lite för skarpt.

Rodials champagnefärgade Instaglam Compact Gold Highlighter smickrar huden och ger lagom lyster. Köp här (länk till butik).

3. Läpparna blir ofta tunnare med åren.Testa att lägga lite highlighter även på amorbågen, det förstorar munnen.

Vill du ha hudvård som ger rosighet? Filorgas rosafärgade Lift Radiance ger så fin hud att du inte behöver foundation! Köp här (länk till butik).

4. I och med att huden blir lite torrare med åren brukar en foundation sitta bra– utan att man fixerar den med puder. Men om du använder puder, använd det bara för att matta ner t-zonen. För mycket puder kan matta ner hudens lyster.

5. Våga testa nytt! Strunta i makeup-tipsen du fick på färganalysen 1995 och unna dig ett piggt läppstift i rött eller rosa. Det gör dig glad – och när du är glad lyser det om dig!

Unna dig ett riktigt håll käften-läppstift! Det finns en röd nyans för alla – oavsett ålder. YSL Rouge Pur Couture finns nu i limited edition-hylsa. Köp här (länk till Kicks).

Foto: TT

Läs mer:

10 tips som får dig att se 10 år yngre ut

Dermatologen: Så hittar du bästa hudcrèmen – för din hudtyp

Hudforskaren: Det enda som hjälper mot rynkor och pigmentfläckar

Utvald läsning