Så slipper du dina envisa påsar under ögonen

Kvinna som har hemmaspa
Slå på ljud

Få saker kan vara så frustrerande som envisa påsar under ögonen. Många upplever att vad de än gör så är påsarna kvar och gör att man ser mycket tröttare ut än man känner sig, trots att man har sovit bra.

Om det rör sig om fettsamlingar under ögonen, i kombination med att huden blir mindre elastisk, så måste man operera för att påsarna ska försvinna, säger plastikkirurgen Mats von Wachenfeldt, som är specialist inom plastikkirurgi vid Art Clinic Sophiahemmet i Stockholm.

– Det är ingenting man själv kan åtgärda eller fixa hos en hudterapeut, utan då är det kirurgi som gäller, säger han till Expressen.

Däremot finns det mycket man kan göra innan man kommer så långt som till kirurgiska ingrepp – här är de bästa knepen:

Kyla ner

Känner du dig svullen under ögonen är det första steget att kyla ner området, något som ger bevisad tillfällig effekt. Det finns särskilda ”under ögon-lappar” berikade med serum från en rad olika märken, men billigare varianter som en kyld sked eller en påse frysta grönsaker mot ögonen fungerar det också.

Dölj

Dölj med concealer. Lite smink kan göra susen för påsar och framförallt ringar under ögonen. Är du mörk under ögonen är det bra att använda en concealer i persikoton, då det neutraliserar det blåa under ögonen.

Lev hälsosamt

Vill man tänka mer långsiktigt ska man tänka på hur man lever, och se över sin livsstil. En hälsosam livsstil ger nämligen effekter även i hur huden mår.

– Det man alltid ska tänka på är att man har en bra kost, att man rör sig, att man sover väl. Och att undvika alkohol och rökning naturligtvis – det är sånt vi känner till torkar ut huden på ett negativt sätt, säger von Wachenfeldt till Expressen.

Näring till huden

Begreppet cosmeceuticals är en blandning av orden cosmetics – kosmetika – och farmaceuticals – mediciner. När huden behöver näring kan det vara bra med cosmeceuticals-produkter och -behandlingar, som befinner sig i gränslandet mellan medicin och en vanlig skönhetsbehandling.

– Det är naturligtvis också oerhört viktigt. Det är som medicin för huden, säger von Wachenfeldt.

Hudläkaren Anne Birgitte Undén driver hudläkarmottagningen Complete Skin, konstaterar att det är svårt att behandla påsar med krämer, men menar att man kan hålla påsarna borta om man börjar i tid.

– Man får ha respekt för att stora påsar inte bara kan behandlas med krämer, men kan man komma i gång tidigt kan det påverka förloppet, säger hon till Expressen.

LÄS MER

Hudterapeuten: Så enkelt trollar du bort rynkor och trötthetstecken

Maten som får dig att somna snabbare och sova bättre

Trött på mörkret? Här ljusterapilamporna att testa hemma