SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

"Måste man äta 500 kcal under 2-dagarna?"

11 jul, 2014 
Marie Tegnér
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Jag har nyligen börjat med 5:2-metoden. Hur viktigt är det att man kommer upp till 500 kcal under 2-dagarna? Vad händer med förbränningen och därmed chans till viktnedgång om man äter mindre eller inget alls under de dagarna?

Anki

Svar:

Spännande att du också provar 5:2-metoden! Vi är många som fastnat för den, och den tycks få många att både må bättre och lyckas med sin viktminskning.

Eftersom du äter normalt de andra 5 dagarna i veckan hinner inte kroppen reagera med att börja snåla in på förbränningen. Du kan alltså helt hoppa över mat om du föredrar detta.

Mängden energi 500 kcal för kvinnor (600 kcal för män) är uppskattad för att motsvara ett genomsnittsintag på ungefär 1/4 av det normala. Anledningen till att metoden förespråkar att vi ska äta denna mängd är helt enkelt att det inte ska kännas alltför tufft och tråkigt att inte få äta alls. Det skulle kunna innebära att risken för att ge upp kan öka. Som du kanske har sett har jag skrivit en bok om mina personliga upplevelser av halvfastan (5:2 för kvinnor). Den innehåller en mängd tips och svar på frågor, liksom enkla recept för fatsedagarna.

Marie

 

Annons