HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Marianne Mörcks hälsoresa – slutar med blodtrycksmedicin efter 30 år

01 sep, 2023 
Marianne Mörck
Högt blodtryck, svajig balans och krokig hållning.
Till slut bestämde sig Marianne Mörck för att ta tag i hälsan med träning och sundare kosthållning.
I dag är blodtrycket nere på en stabil nivå – och efter 30 år behöver skådespelaren inte längre äta medicin.
– Jag har aldrig sett de siffrorna i min blodtrycksapparat, det är otroligt, säger hon till MåBra.
Annons

Folkkära skådespelaren Marianne Mörck, känd från succéer som Bonusfamiljen och Strandhotellet, har en minst sagt blomstrande karriär.

I dag lever den nyss fyllda 74-åringen ett hektiskt liv med långa inspelningsdagar och turnéer med teatern. Väl ledig passar hon på att vila upp sig hemma i Bunkeflostrand, där favoritplatsen är sängen.

Marianne Mörck om uppväxten som adopterad: "Jag blev inlåst i tre dagar"Brand logo
Marianne Mörck om uppväxten som adopterad: "Jag blev inlåst i tre dagar"

För MåBra berättar Marianne att hon aldrig tidigare ”satt en fot på ett gym”, men att det var tack vare en kollega som hon till slut bestämde sig för att ta tag i sin hälsa.

– Man kommer väl till en punkt i livet, det gjorde jag i alla fall. Jag ser inte mig själv i spegeln, jag äger inte ens en helkroppsspegel, jag har aldrig ägt en spegel och speglat mig. Jag har bara tandborstspegeln, säger hon och skrattar till.

Annons

”Tänker att det här gäller mig hälsa”

Mot slutet av sommaren checkade Marianne in på Viktkliniken i de jämtländska skogarna. Unde tre veckors tid stod träning och hälsosam kosthållning på schemat.

Och ju mer Marianne har läst på, desto mer angelägen har hon blivit att ta hand om kroppen, berättar komikern.

– Jag läser mycket om fettlever, om vad som lagras och hur levern skriker där inne. Jag läser om njurar, mina har bråkat. Jag läser mycket om hjärtat, jag ska på hjärtkardiologi nu snart, säger hon och fortsätter:

– Jag tänker att det här gäller min hälsa. Jag är ju snart 75 år, och balansen är så där: ”Hallå?”.

Hemmaövningar och vardagsmotion

Numera försöker Marianne äta mer sunt och regelbundet. En kulinarisk värld har öppnat sig för skådespelaren som räknar upp allt från lax, färsk röding, till räkor, ägg och makrill som nya favoriter.

Hon ser också till att få sin vardagliga motion.

– Det finns så mycket övningar... Bara du har en stol så har du tusen övningar. Jag har ju en vanlig cykel här ute också som jag inte har använt på två år. Så jag behöver bara lämna in den och börja cykla.

Annons

Sänkt blodtrycket – behöver inte ta medicin längre

Sedan 30 år tillbaka har Marianne medicinerats för högt blodtryck. Men bara några veckor in i nya livsstilen märktes stor effekt. Blodtrycket som tidigare har legat på 175 över 100, ligger nu stabilt på 120 över 85. Så länge det ligger kvar där behöver hon inte ta någon blodtrycksmedicin enligt läkaren, berättar hon.

– Jag har aldrig sett de siffrorna i min blodtrycksapparat, det är otroligt, säger Marianne och berättar att hon mäter trycket två gånger per dag för att ha koll.

”Nu går jag med rak rygg”

Det är en pigg Marianne, full av ny energi, som tar sig an jobbhöstens ”alla åtaganden”.

– Jag är ännu snyggare nu och ännu yngre, det känns ju. Nu går jag med rak rygg, det är helt sjukt. Och jag är glad!

Med god planering hoppas skådespelaren kunna hålla i sina rutiner med mat och träning. Största ögonöppnaren hittills på hälosresan har varit inblicken i hur kroppen faktiskt påverkas av en ohälsosam livsstil.

– Jag har kommit till insikt och det gör ju mig mycket gladare, för jag känner mig skyddad. Jag känner att jag har en vetskap nu, säger Marianne som behöver runda av vårt samtal för att hinna med sin dagliga promenad.

Annons