MåBra krossar 13 vanliga myter om sömn

Trött på att vara trött?

Här är 13 vanliga myter om sömn. Hur många har du koll på vad som gäller kring??

1. Man behöver 8 timmars sömn per natt

Det finns inget bestämt antal timmar som gäller, utan det är väldigt olika för olika personer. Från 50, 60-års- åldern behöver vi också sova mindre än när vi är yngre. Fungerar du bra under dagen? Då behöver du nog inte mer sömn än du redan får.

2. Det är farligt för hälsan att sova dåligt

Det publiceras en massa rön i medierna om att sömnbrist ökar risken för olika sjukdomar. Men hälsoproblem, som hjärt-kärlsjukdomar, är beroende av många olika riskfaktorer. Det går inte att säga att just sömnproblem skulle vara farligast. Troligen är oron för att bli sjuk mer ohälsosam än sömnproblemen i sig. Fokusera mer på helhetsbilden. Är du rökfri, dricker måttligt, rör på dig och äter bra? Det ger en massa pluspoäng på hälsokontot. Dessutom måste man skilja på sömnproblem och sömnbrist. Det är inte säkert att man får för lite sömn bara för att man har svårt att somna eller vaknar ofta. Ofta sover vi tillräckligt utslaget över veckan, även om det inte är så sammanhållet som vi skulle önska.

3. Tänk om jag blir galen!

Om man vet med sig att man har en sårbarhet för psykoser och/eller har bipolär sjukdom så är man troligen känsligare för rubbningar i dygnsrytmen. Då ska man snabbt söka hjälp om man får sömnstörningar, eftersom det kan utlösa nya sjukdomsepisoder. Men annars finns det inget att oroa sig för. Man kan bli lite seg, få svårt att koncentrera sig och bli lättirriterad – men ”galen” blir man inte.

4. Hur ska jag orka?

De flesta klarar av allt de planerat, dagen efter en dålig natt. Man kan förstås bli trött fram på eftermiddagen, men det är mänskligt. Det är inte ditt fel att du sovit dåligt, det enda du kan göra är att anpassa dig. Gör så bra du kan efter de förutsättningarna som råder just nu.

5. Det går inte att ta igen förlorad sömn

Jo, natten efter en dålig sömn kompenserar hjärnan med att gå ner snabbare i djupsömn. Då ser kroppen till att reparera sig.

6. Timmarna före midnatt är viktigast

Det spelar ingen roll för sömnkvaliteten när på natten vi somnar, det viktiga är att det är mörkt i sovrummet. Däremot sover vi som djupast de tre första timmarna av sömnen.

7. Jag sover ju aldrig!

I studier har man mätt hur mycket personer verkligen sover jämfört med hur mycket sömn de själva uppskattar att de får. Och det visade sig att samtliga sover mer än de tror. Har man sömnstörningar kan man nämligen uppleva att man är vaken, fast man sover ytligt. Det kan vara tröstande att tänka på. Förr eller senare somnar du, bli inte arg på dig själv, acceptera att just nu är det så här.

8. Jag är så trött om morgnarna

Hur trötta vi är när vi går upp har inget att göra med hur vi sovit. Vissa har en lång startsträcka till att bli riktigt vakna, och väcks man av ringklockan känner man sig riktigt trött om man varit i en djupare sömnfas.

9. Tänk om jag inte somnar i natt heller…

Så kan det bli, men vad är det värsta som kan hända då? Och säkert kommer du i så fall sova bättre i morgon när kroppen kompenserar för sömnbristen. Försök avdramatisera det här med att ligga vaken. Ett bra tips är också att inte ligga i sängen mer än tiden du tänkt sova. Är du fortfarande vaken efter en halvtimme, så gå upp och gör något halvtrevligt och lugnt, läs en bok, ta ett glas varm mjölk. Lägg dig igen när du känner dig sömnig, gäspar och vill blunda. Är du pigg försökte du nog gå och lägga dig för tidigt, från början.

10. Bara tanken på sängen stressar mig

Här har hjärnan börjat koppla ihop sängen med sömnlöshet och oro, och då behöver man bryta det. Använd inte sängen till något annat än sex och sömn, och lämna sovrummet om du är för pigg för att somna inom en rimlig tid. Efter hand skapar hjärnan en ny koppling mellan säng, avslappning och sömn.

11. Tankarna löper amok

Försök förebygga en stund före läggdags genom att skriva upp allt du tror att du kommer oroa dig för. Och lägg upp en plan. Det kan vara så enkelt som: ”Inget jag har kontroll över, så släpp”, ”Tar tag i det i morgon” och så vidare. Om tankarna ändå kommer sedan så, säg åt dig själv att du redan tänkt färdigt. Just nu finns det inget du kan göra. Det luriga med oro är också att man kan uppleva att man håller på med problemlösning, när man egentligen bara ligger och ältar. Påminn dig om att hjärnan inte fungerar optimalt på natten, banala saker kan kännas som enorma katastrofer. Ett tips är också att tänka i bilder, lägg varje tanke som kommer på en barkbåt – och låt den flyta förbi.

12. Jag tänker: ”Nu somnar jag!” Och så vaknar jag igen…

Bli inte arg på dig själv, utan acceptera läget, du kommer snart vara på väg att somna igen. Tänker vi på att vi vill somna så blir det ofta tvärtom: För när vi lägger uppmärksamhet på något, vad det än är, så höjer vi vakenheten. Ett sätt att komma runt det här är att tänka i lugnande bilder: en stilla sjö, en skog, handlingen i en trevlig film… Då kopplar hjärnan lättare om till sömnläge.

13. Åh, nu vaknar jag igen vid fyratiden och är kissnödig – och sedan kan jag inte somna om

Det gör ingenting, och är faktiskt lika normalt som att sova hela natten. Under bondetiden sov de flesta i två skift, man var uppe ett par timmar mitt i natten och gick sedan och la sig igen. Hos en del av oss finns det där mönstret kvar i arvsanlagen.

Se ocksåSömnexperten: därför kan det vara bra att vända på dygnet.

Utvald läsning