MåBra-kalenderiet i november: Redaktionen tipsar!

En kvinna som antecknar och har varma strumpor

Välkommen november som rymmer både kaka, tacksamhet och hälsomässa. Dessutom hinner vi tända första ljuset i advent!

Se också: 5 svenska filmer som har premiär under hösten 2022

5 svenska filmer som har premiär under hösten 2022
0:49

Efter reklamen: 5 svenska filmer som har premiär under hösten 2022

(0:49)

Slå på ljud

Ta små steg till de stora förändringarna!

Du har säkert hört talas om mikrovanor, de där minimala förändringarna som i slutändan kan ge en enorm effekt. Mikrovanorna ska vara enkla att få till och vara kopplade till ett större ändamål. Till exempel kan 15 minuters skärmfri tid vara en enkel rutin att få till varje kväll. Istället för att ta sig an större projekt som att förbättra sömnen eller minska stress. Precis samma sak gäller träning, en armhävning varje gång man passerar ett rum eller 20 minuters promenad på lunchen är utmärkta exempel på småvanor som skapar större ringar på vattnet över tid.

Förutom att mikrovanor är lättare att hålla, och hålla i, så skapar också känslan av att lyckas en extra effekt. En vanlig anledning att vi ramlar ur nya och sunda vanor är just för att målsättningarna är för svåra att uppnå och att vi känner oss misslyckade när vi bommat en ny rutin. En mikrovana däremot är enkel att få till och känns inte heller så stor att missa någon dag, därför är den typen av mindre förändringar en livslång vinnare!

Redaktionens bästa tips

Vad är nytt i butikshyllorna, lanseras några spännande poddar eller finns det någon läsning värd att veta mer om? Här listar redaktionen MåBra-tips som vi tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet:

Kul biotips: "Året jag började prestera och började onanera"

Året jag slutade prestera och började onanera är höstens filmsnackis. Hanna blir dumpad och står utan jobb, lägenhet och bästis. En dimmig natt träffar hon Liv, som inte låter sig styras av självupptagna män eller stressiga jobb. Komedidrama om att våga tänka om. Premiär 21/10.

Filmen "Året jag slutade prestera och började onanera".

Mjuk yoga! Vila dig stark

I november kommer Magdalena Mecweld med ny yogabok, Vila dig stark med yinyoga (Wisdom Works). Här guidar hon läsaren genom övningar som hjälper mot hormonella problem, klimakteriebesvär, sömnsvårigheter och ångest.

Boken "Vila dig stark med yinyoga

Ny hälsobok – skapa ditt drömår

My journal – skapa ditt eget drömår är boken för dig som vill förverkliga dina mål och drömmar. Olga Rönnberg, som har flera års erfarenhet av att coacha kvinnor inom kost, träning och beteenden, har gjort en enkel men effektfull fylla-i-bok som släpps 18/11.

Boken "My journal skapa ditt eget drömår"

MåBra-kalender i november

Här hittar du några särskilt viktiga datum för extra härliga och hälsosamma dagar i november. Fyll på med energi, träningslust och ny kunskap.

7/11 är kladdkakans dag!

Sväng ihop en klassisk och bjud en vän på fika. Eller varför inte prova en nyttig variant på svarta bönor. En garanterad smaksuccé – och ingen behöver känna till din hemliga ingrediens!

11–13/11 hälsomässa i Stockholm

11-13 november är det Allt för hälsan, den stora hälso­mässan i Stockholm. Trendspana, lyssna på föreläsningar och testa nyheter inom hälsa, kost och träning! alltforhalsan.se

24/11 firas thanks­givining i USA

Vi har inte samma högtid här, men vik gärna dagen till tacksamhet. Forskning visar att känslan hänger ihop med ökad livskvalitet och mindre stress!

27/11 är det första advent

27 november njuter vi av julstämning, det är nämligen första advent! Pynta, pyssla och njut av julmusik. Första steget till en stressfri jul är att höja volymen och sänka kraven.

Källor: Boken ”Hela Livet” av läkaren Anders Rosengren, SR.

Foto: TT

Utvald läsning