HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Ny rapport: Ohälsosamma mängder salt i uteluncher och färdigrätter

17 okt, 2022 
Kvinna som tar emot sin lunch från en foodtruck.
En stor lunchportion från en restaurang eller ett snabbmatställe kan räcka för att få i sig ohälsosamt mycket salt. Många uteluncher innehåller så mycket salt som man max bör få i sig på en hel dag. Det konstaterar Livsmedelsverket i en ny rapport.
Annons

Varje år drabbas 40 000 svenskar av hjärtinfarkt eller stroke. Enligt Livsmedelsverket kan ett högt saltintag öka risken att drabbas eftersom för mycket salt i kosten ökar risken för högt blodtryck.

I en ny rapport som myndigheten genomfört undersöktes salt i lunchrätter från livsmedelsbutiker, lunch- och snabbmatsrestauranger.

– Uppskattningsvis var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige orsakas av för mycket salt och därför är det problematiskt att lunchrätterna är så salta, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Se också: 5 sätt att sänka blodtrycket utan medicin

5 sätt att sänka blodtrycket utan medicinBrand logo
5 sätt att sänka blodtrycket utan medicin

Mindre salt i färdigrätter och mer i restaurangmat

Livsmedelsverket har analyserat ett hundratal vanliga lunchrätter. I rapporten syns att rätterna från butiker i genomsnitt innehöll 3,2 gram salt per portion. Snabbmaten innehöll i genomsnitt 5,4 gram salt per portion och restaurangmaten i genomsnitt 4,8 gram salt per portion.

Annons

De konstaterar att det generellt är mindre salt i färdigrätterna från butik, både frysta och färska, än i luncherna från restaurang och snabbmatsställen.

– Undersökningen visar att många uteluncher innehåller så mycket salt som man max bör få i sig på en hel dag, säger Åsa Brugård Konde.

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör vi äta högst 6 gram salt per dag, vilket motsvarar en tesked. Om man fördelar det på tre måltider så skulle det innebära att det finns plats för ungefär 2 gram salt i lunchen.

Så kan vi tänka kring lunchen

Karin Magnusson är legitimerad dietist och har inte varit delaktig i rapporten. Hon framhäver att fler behöver börja laga mer mat själva och att det skulle lösa problemet.

– Men vi behöver också ha förståelse för att alla inte har tid eller kraft till att göra ”storkok” för veckans alla luncher på söndagen. Kanske går det att få ihop två matlådor av middagsresterna? Då minskar i alla fall äta-ute-luncherna, säger hon.

Annons

Om man inte har någon matlåda med sig till jobbet kan man tänka på att köpa färdiga frys- eller kylrätter från matbutiken snarare än snabbmat. En bra lunch kan också byggas av yoghurt, keso, mackor, nötter eller frukt, en lunch behöver inte vara varm.

– Det är ju snabbmaten som är det stora problemet och det är ju inte bara salt den innehåller mycket av, utan även kalorier, fett och näringsfattiga kolhydrater. Men kom också ihåg att det är helheten som är viktig. Om du äter snabbmat till lunch så se till att dagens övriga måltider är hälsosamma – och rör på dig, varenda dag, säger Karin Magnusson.

Sex av tio försöker minska på saltet

De allra flesta vet i dag att för mycket salt kan vara skadligt för hälsan. Enligt Livsmedelsverket försöker sex av tio svenskar att minska på sitt intag.

– Många vet nog att restaurang- och snabbmat innehåller mycket salt, men är kanske inte medvetna om hur stora mängder det verkligen handlar om, säger Karin Magnusson.

Annons

Saltandet hemma är inte den största boven

Livsmedelsverket framhäver att det mesta saltet vi får i oss kommer från maten vi köper och att det alltså inte är det egna saltandet hemma som är den största boven.

Förutom från färdigrätter och restaurangmat så kommer det mesta saltet vi får i oss från kött- och charkprodukter, bröd, ost, halvfabrikat, såser och soppor.

Samtidigt pekar Karin Magnusson på att det inte är livsmedelsföretagen och restaurangerna ”som stoppar gaffeln i munnen på oss”, även om de självklart också har ett ansvar för att sänka saltmängden.

– Tillhör du dem som troligen får i dig stora mängder salt, kan det vara smart att tänka till. Köper du färdigrätter kan du till exempel kolla efter Nyckelhålet, då vet du att saltmängden är begränsad. Att begränsa mängden snabbmat är också något många behöver göra, inte bara på grund av att det innehåller mycket salt, säger Karin Magnusson.

Annons

Arbetet med att minska saltet fortsätter

Livsmedelsverket kommer att fortsätta sitt arbete med att få ned salthalten i maten tillsammans med livsmedelsbranschen, där många företag redan idag arbetar med att minska på saltet.

– Det är jättebra att många företag jobbar med detta, men det behövs en generell saltsänkning. Alla livsmedelsproducenter, även restauranger och snabbmatskedjor, behöver vara med på tåget om vi ska lyckas sänka svenskarnas saltkonsumtion, säger Åsa Brugård Konde.

Mer om undersökningen

Livsmedelsverket analyserade 125 rätter från 36 olika inköpsställen på olika håll i Sverige.

69 rätter från livsmedelsbutiker, 36 från lunchrestauranger och 20 från snabbmatsrestauranger. Alla portioner från restauranger var upplagda i matlådor att ta med och tillbehör som bröd, matfett, sallad och dressing analyserades inte.

Från livsmedelsbutiker och lunchrestauranger ingick 21 kötträtter, 14 kycklingrätter, 13 fiskrätter, 23 vegetariska rätter samt 9 soppor. Utöver det ingick 15 pizza-/paj-/pirogrätter och 10 smörgåsar/wraps som endast hade köpts från livsmedelsbutiker.

Från snabbmatställen ingick 11 rätter med tillbehör för vuxna och 9 rätter med tillbehör för barn. Med tillbehör menas exempelvis pommes frites till hamburgare, men undersökningen innefattade också hela snabbmatsrätter som exempelvis en kebabtallrik.

Källa: Rapporten Så mycket salt innehåller lunchen

Foto: TT

Annons