SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

"Lite i taget eller allt i ett svep?"

05 okt, 2012 
Anki Sundin
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Min man och jag hade en diskussion i helgen som började med en 200 grams chokladkaka. Jag hävdar att det är bättre om man äter en mindre bit varje dag än att smälla i sig hela på en gång – både när det gäller tand- och maghälsa. Han hävdar att det är tvärtom – att om man äter lite då och då bygger man upp ett beroende… Och så där fortsatte vi med läsk, chips, pommes frites och till slut även med alkohol. Vad säger du?

JG

Svar:
Det är en intressant diskussion ni har haft. Det finns många olika svar att ge utifrån det perspektiv man har. Jag exemplifierar här med godis, men resonemangen är överförbara på det andra du nämner också. Ur ett näringsfysiologiskt perspektiv skulle jag säga att det inte spelar någon roll om man äter sitt godis i ett svep eller tar en liten bit i taget utspritt över hela veckan.

Alkohol är undantaget – ju mer man intar vid ett och samma tillfälle, desto skadligare är det. Om man upplever att man har svårt att hålla sig ifrån godis och liknande kan det dock vara idé att undvika att varje dag utsätta sig för sötsaker. Dessutom ”råkar” man ibland äta mer om man äter lite varje dag än om man väljer en godisdag i veckan. På så vis kan det vara vettigt att välja en dag i veckan i stället för varje dag. När det gäller tandhälsan är det bättre att äta sitt godis en gång i veckan än varje dag. Hur magen påverkas av godis skiftar från person till person, så ur det perspektivet får man känna efter själv vad man klarar av.

Annons

När det gäller sötsug och beroende bör man ta reda på varför man känner sig sugen. Ofta handlar längtan efter något sött om fysiologisk hunger som man feltolkar som ett sug efter bullar, godis eller liknande. Då är det bäst att i stället äta näringsrik mat – ett mellanmål eller lagad måltid. Andra vanliga skäl till sötsug är vana (du är van att äta choklad när du tittar på tv), tristess (du äter för att inte ha så tråkigt) och sorg (den goda smaken tröstar temporärt).

Angående beroende är det per definition en sjukdom, och för en läkare därför ett mycket väldefinierat tillstånd. Det skiljer sig markant från att bara vara sugen på något – även om man kanske upplever att till exempel sötsuget är extremt starkt. Man ska också komma ihåg att människor är olika benägna att utveckla ett beroende – vissa kan dricka ohälsosamt mycket alkohol utan att bli alkoholister, medan andra trillar dit efter betydligt mindre alkoholkonsumtion.

Så ett kort svar på din fråga är: Hellre allt godis på en gång än lite varje dag för tändernas skull, i övrigt efter hur man trivs bäst. Så länge man har ett bra näringsintag i grunden får man plats med rimliga mängder godis om man längtar efter det. När det gäller alkohol är tumregeln att det alltid är skadligt såvida det inte handlar om matskedsmängder.

Anki

Annons