SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Fia lider av lipödem: "Vården sa åt mig att banta och kontakta en plastikkirurg"

10 aug, 2022 
Fia Anderberg
Influencern och Motherhood-bloggaren Fia Anderberg lever med den kroniska sjukdomen lipödem som fortfarande kantas av okunskap och fördomar. — Man ska inte behöva känna sig så ensam som gjorde, säger hon till MåBra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
VIDEO: Så hittar du egentid — även när du inte har tidBrand logo
VIDEO: Så hittar du egentid — även när du inte har tid

Sophia "Fia" Anderberg har sin sexmånaders son i knät. Det är snart två år sedan hon fick diagnosen lipödem, en obotlig och kronisk sjukdom som sitter i fettvävnaden. För dagen mår hon bra men att leva med lipödem kräver ständig eftertanke och planering. De dagar då benen känns tunga och trötta har hon ofta svaret i hur hon levt och mått den senaste tiden.

Fia Anderberg om att leva med lipödem

— Om jag sköter mina rutiner, det vill säga med kost, egenvård och motion med mera, så behöver jag inte påverkas speciellt mycket. Tryckömheten är väl det som är det värsta för mig egentligen. Att så fort man nuddar något eller om man får en lätt stöt av sin sexmånaders bebis, då gör det ont, säger Fia till MåBra.

Det finns inget botemedel mot lipödem men svårast har ändå varit okunskapen och fördomarna om sjukdomen och dess biverkningar.

Annons

— Jag har blivit bemött av vårdanställda helt utan kunskap. När jag ringde till min vårdcentral (den jag då hade, har bytt nu) och nämnde att jag misstänkte lipödem fick jag tipset om att banta samt ett telefonnummer till en klinik för plastikkirurgi i närheten. Jag fick inte ens komma på undersökning.

Fia lärde sig så småningom att leva med sjukdomen och har insett vad kroppen behöver för att fungera. Hon beskriver det som "nästintill ett heltidsjobb".

— Inte riktigt såklart, men det kräver mycket av min tid att faktiskt må så bra som möjligt i mina ben. Dessutom har det kostat mig och kostar mig fortfarande, mycket pengar. Jag gör egenvård dagligen, lymfmassage i form av strykningar och torrborstning följt av att jag smörjer benen med en olja som för mig har blivit som ett livselixir.

Även kost och motion är en viktig del i behandlingen av lipödem. För Fia är det tydligt.

— Jag försöker äta så ren mat som möjligt, djupandas och motionera på det sätt som min kropp mår bra av. Lågintensiv motion som promenader, yoga och yinyoga funkar bäst för mig :)

Annons

För en tid sedan medverkade hon i ett inslag i Rapport på SVT för att berätta om lipödem. Hon gör det hon kan för att sprida kunskap och förståelse om sjukdomen som drabbar tiotusentals kvinnor.

— Man ska inte behöva känna sig så ensam som jag gjorde. Det tär på en att inte bli bemött på allvar och tillslut orkar man inte.

Om lipödem

Lipödem är en smärtsam kronisk sjukdom i fettvävnaden. Vid lipödem ökar kroppens fettceller i storlek vilket gör att omfånget av vissa delar av kroppen ökar, framförallt över höfter, lår och underben men även armar.

Det finns ingen botande behandling men man vet att egenvård i forma av kost, motion och kompression lindrar besvären.

Källa: 1177

Foto: Motherhood

SE OCKSÅ: 6 tips för en mer harmonisk höstBrand logo
SE OCKSÅ: 6 tips för en mer harmonisk höst
Annons