Heléne fick lymfödem: "Mitt ben såg ut som en stock"

11 apr, 2017 
Heléne fick lymfödem i benen.
I arton år hade Heléne Svensson ett ben som vägde fem kilo mer än det andra. Tack vare en unik metod mot lymfödem kan hon numera röra sig fritt. "Jag har fått ett nytt liv", säger hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Problemen började när Heléne Svensson och familjen åkte skidor i Italien i mitten av 90-talet. Sista dagen körde hon på en sten och föll handlöst framstupa. Men hon märkte inget konstigt med benet just då. Det var först efter några dagar som det började göra ont. Benet svullnade upp och blev hårt från knät upp till låret. Sedan svullnade vristen.

Första läkarbeskedet var att hon fått en blodpropp, men det visade sig vara fel. Så Heléne skickades till nya undersökningar och nya läkare och provade akupunktur och kiropraktik. Inget hjälpte. Själv misstänkte hon att det var något i ljumsken som blockerade cirkulationen, men hon fick inget gehör hos läkarna. Benet svullnade allt mer och tårna pekade rakt ut som prinskorvar. Vid det här laget var hela benet jämntjockt, uppifrån och ner, precis som en stock.

– Jag sov inte på nätterna, jag tappade en massa hår och hade mardrömmar om att benet måste amputeras. Oron var fruktansvärd, säger Heléne.

Annons

Nio månader efter olyckan blev Heléne uppringd av en kollega som kände en man som efter en operation drabbats av lymfödem.

Läs också: 6 tecken på att du borde träffa en läkare

” Jag sov inte på nätterna, jag tappade en massa hår och hade mardrömmar”, säger Heléne.

– När jag kom hem bokade jag genast en tid hos en sjukgymnast som är specialist på just lymfödem. Och äntligen fick jag veta att det var det jag hade i mitt högerben!

Heléne fick lymfmassage och bandagering upp till ljumsken en gång per dag i tre timmar i tre veckors tid. Dessutom fick hon ha stödstrumpa för att hålla svullnaden under kontroll. Benet blev lite smalare och framför allt kunde Heléne röra sig lättare. Hon fick låna en lymfmassagepump för hemmabruk och var flitig med att lägga benet i höjdläge och pumpa bort lymfvätskan som samlades i benet. Men med åren blev det allt svårare att pumpa bort vätskan. Det var som om svullnaden satt fast. Och för åtta år sedan började även vänster ben att svullna. Högerbenet vägde fem kilo mer än det vänstra och hon kunde inte ha vanliga byxor eller skor.

Annons

– Jag gömde mig i vida linnebyxor och långa kjolar och hade alltid kängor på fötterna, säger Heléne.

Efter många turer fick hon till slut en remiss till docent Håkan Brorson vid universitetssjukhuset i Malmö, som arbetar mycket med lymfödem.

Läs också: Jennys övervikt berodde på sjukdomen lipödem

– En dag ringde han och sa: ”Lymfvätskan har troligtvis omvandlats till fett. Jag erbjuder dig operation för att ta bort detta.”

Heléne tackade ja. Efter kontroll och mätning av benet fick hon information om hur operationen går till och om de stränga förhållningsregler som gäller efteråt. Man måste bära speciellt starka stödstrumpor som går upp över magen dygnet runt resten av livet. Detta är ett villkor för att man ska få genomgå operationen.

– Jag åkte hem och rådgjorde med min älskade man Torgny som hjälpt och stöttat mig under alla dessa år. Både han och jag ansåg att detta var mitt livs chans.

Annons

Före operationen fick hon bära kraftiga stödstrumpor som skulle pressa bort all vätska inför ingreppet. Operationen går till som en fettsugning. Man avlägsnar lymffettet genom en massa små snitt i benet.

Nu har det gått drygt två år. Benet håller formen som det ska.

– Jag var inte alls nervös. När jag vaknade hade jag en kall känsla i benet och stödstrumpan satt redan på. De hade fått bort tre kilo fett från benet och när jag skrevs ut efter fem dagar vägde benet fem kilo mindre!

Nu har det gått drygt två år. Heléne har varit på flera återbesök och mätt benet. Det håller formen som det ska.

– Jag byter strumpa varje dag som sedan tvättas. Jag tar ingen medicin och är fullt frisk för övrigt. Både knät och ryggen har repat sig och jag kan röra mig som jag vill. Jag har fått ett nytt liv!

 

Ålder: 61

Bor: Ängelholm

Familj: Man, utflugna barn och barnbarn

Yrke: Kontorist

 

Det här är lymfödem!

Tillståndet innebär att man får en svullnad, oftast i en arm eller ett ben, på grund av att lymfvätska samlas där. Ofta är det en följd av att lymfkörtlar opererats bort i samband med exempelvis bröst- och gyncancer. Det kan också orsakas av benbrott, ljumskoperationer eller vara medfött. Den vanligaste behandlingen för lymfödem är kompression med kompressionsstrumpor eller bandage.

Annons

Experten: Operation ger mycket goda resultat

Docent Håkan Brorson och hans team på plastikkirurgiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus har utvecklat en unik metod att behandla kroniska lymfödem. Metoden har använts i tjugo år med mycket goda resultat. De som kommer hit ska först ha genomgått traditionell behandling med bandagering och stödstrumpa. Om detta inte hjälper kan man opereras. Håkan Brorson förklarar att man använder en speciell fettsugningsteknik för att avlägsna svullnad och fettväv.

Håkan Brorson, docent.

– Lymfödem kan bero på flera saker. Vid operation för bröstcancer eller gynekologisk cancer måste man ofta ta bort lymfkörtlarna i armhålan eller ljumsken för att hindra att cancern sprider sig. Många av dem som gått igenom en sådan operation får så småningom en svullnad i armen eller benet på grund av att den lymfa som bildas inte kan transporteras bort på normalt sätt.

Annons

Dessutom kan fettlagret under huden förtjockas och det uppstår en kronisk svullnad – lymfödem. Andra vanliga besvär är ständig värk, sämre rörlighet och besvärande tyngdkänsla.

Lymfödem ska alltid först behandlas hos specialutbildad fysioterapeut. Genom bandagering och kompressionsstrumpa pressar man bort lymfvätskan. När vätskan är borta kan det finnas fettvävnad kvar. Och det är den som kan avlägsnas med en speciell fettsugningsteknik.

– Efteråt blir armar och ben normala. Värk och tyngdkänsla försvinner och rörligheten blir bättre, säger docent Håkan Brorson.

Man måste dock bära kompressionsstrumpa resten av livet dygnet om, och dubbla benstrumpor på dagarna. De som följer instruktionerna slipper lymfödemen och det goda resultatet har visat sig hålla i tjugo år efter operationen.

AV: Stina Helmersson  FOTO: Ewa Stackelberg

 

Ofta svullen eller problem med envist fett? Det kan vara lipödem!

Lipödem drabbar många kvinnor.

Läs också: Ofta svullen eller problem med envist fett? Det kan vara lipödem!

 

Läs mer:

Punktfetma kan vara okänd sjukdom

Jennys övervikt var lipödem – nu vill hon sprida kunskap

Iréne har lipödem: De tuffaste är folks blickar

 

Annons