SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Lättmjölk kan leda till högre BMI hos barn

29 nov, 2016 
Bella Beiron
mjölkdrickande barn
Ger du dina barn den rätta fetthalten? Vilken mjölk är bäst för barn?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ger du ditt barn lättmjölk för att undvika övervikt? Då bör du tänka om! En ny studie visar att barn som dricker lättprodukten har ett högre BMI.

Rekommendationen att ge barn magra mejeriprodukter är ett försök att lösa det växande folkhälsoproblemet med barnfetma. Sverige följer samma trend och på Livsmedelsverket är rådet att ge barn antingen vatten eller lättmjölk till maten.

– Vår rekommendation bygger på att man bör minska barnens intag av mättat fett och ersätta det med fleromättade fetter, som olja, nötter och fet fisk. Det är viktigare att barnen äter nyttig mat än vad de dricker till maten, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket.

Ny studie gällande vilken mjölk som är bäst för barn

Men enligt en kanadensisk undersökning har lättmjölk visat sig ge motsatt effekt för barns vikt. Forskare från American Journal of Clinical Nutrition har jämfört 2745 barn i åldrarna 1 till 6. I studien tog man hänsyn till barnens ålder, kön, aktivitet och vilken mjölk barnen drack.

Annons

Efter en sammanställning kunde forskarna se att barnen som drack standardmjölk hade lägre BMI än barn som dricker lättmjölk.

Forskarna har inte undersökt varför resultatet blev som det blev, men Jonathon L. Maguire, docent i pediatrik , kunde bland annat se att barn som dricker standardmjölk nöjer sig med ett glas mjölk, till skillnad från barn som dricker lättmjölk och gärna vill ha ett glas till. Teorin är att fettet mättar bättre.

– De som behöver gå ner i vikt bör välja lättprodukter. Sedan finns det såklart barn som behöver gå upp i vikt som kan bli rekommenderade att dricka standardmjölk och då ska de såklart göra det. Men att barnen skulle känna en större mättnad av standardmjölk än av lättmjölk går inte att säga. Då ska man istället fokusera på att äta fibrer som finns i grönsaker och fullkorn, det ger bra mättnad, säger Hanna Eneroth på Livsmedelsverket.

Källa: TheNewYorkTimes

Testa: Vår BMI-kalkylator
Läs också alla våra artiklar och det senaste inom BMI
Läs även:
Läkare varnar: Därför kan vanlig nässpray vara farlig!
Allt fler överviktiga barn i Sverige

Annons