Läser du allt om corona? Så påverkar det din hälsa

corona hälsa

Varje dag presenteras nya siffror och statistik över dödsfall till följd av Covid-19. Det är svårt att titta bort, stora delar av mediabevakningen handlar idag om coronapandemin. Framför allt på grund av att corona på ett eller annat sätt just nu påverkar mänskligheten över hela världen – någon förlorar jobbet, en annan måste försätta sitt företag i konkurs och värst av allt, många tvingas ta farväl av nära och kära.

Tillhör du dem som inte kan få nog av att läsa de senaste uppdateringarna om viruset och sitter klistrad varje nyhetssändning? Det kan ge negativa konsekvenser på din hälsa, visar studier.

Så påverkar coronanyheter

Enligt forskare kan en överdriven nyhetsbevakning leda till problem med sömnen, mardrömmar och en orolig och stressad känsla samma typ av känslor som du får om du själv hade utsatts för det du läst om. Din överlevnadsinstinkt i kroppen och hjärnan slås nämligen igång på samma sätt när du läser om katastrofer i media, som om du själv hade upplevt dem.

― Om du gång på gång utsätter din hjärna för denna stressfaktor kan det leda till att du känner dig nedstämd, får sömnproblem och svårt att koncentrera dig, säger Collin Reiff, psykolog vid NYU Langone Health, till Huffington Post.

En överdriven konsumtion av katastrof-nyheter kan vara stressande och påverka ditt mående negativt, visar studier.

Tidigare katastrofer gav stress

Just nu pågår mängder av  forskningsstudier som i framtiden ska visa coronavirusets effekter på samhället och hälsan.

Liknande studier har tidigare gjorts vid till exempel 9/11-katastrofen i New York. Då kunde man se att människor som följde nyheterna på TV under flera timmar om dagen löpte större risk för posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och andra hälsoproblem under åren som följde efter katastrofen.

En studie genomförd efter bombattentaten under Boston maraton visade att de som led av högt stresspåslag var de som kollade på- och läste flest nyheter, de visade chockerande nog högre grad av akuta symtom på stress än de som faktiskt bevittnade händelsen på plats.

Hur mycket är lagom?

Att läsa coronanyheter är såklart viktigt för att hålla sig uppdaterad om de senaste restriktionerna från olika myndigheter. Enligt Alison Holman, psykolog och docent i omvårdnad vid University of California Irvine, är hemligheten att nyhetsbevaka i lagom dos.

Holman uppmanar dig att välja en eller två olika nyhetskanaler som du litar på och som ger dig fakta utan att försöka skrämma upp dig. Kolla sedan på de utvalda nyhetssidorna, eller tv-sändningarna två gånger om dagen, på sin höjd.

Folkhälsomyndighetens råd

Det viktigaste att hålla koll på i dessa tider är Folkhälsomyndighetens råd kring Corona:

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Håll avstånd till andra på bussen, tåget, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel. Undvik att resa i rusningstrafik.
  • Undvik att besöka äldre släktingar. Personer över 70 år är den främsta riskgruppen för att bli allvarligt sjuka i covid-19.
  • Undvik fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.
  • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
  • Res bara om det är nödvändigt.

Källa: Huffington Post Foto: TT

LÄS MER:

Glada coronanyheter: Allt fler slutar röka!

Så släpper du kraven – och blir lyckligare på kuppen

3 effektiva sätt att hantera ångest och oro – psykologen tipsar

Utvald läsning