Lars Lerin berättar om sitt missbruk under tidigare julfiranden

Lars Lerin årets julvärd 2020.
Hör Lars Lerin om uppdraget som julvärd
Slå på ljud

I år kommer ljuva Lars Lerin sitta som julvärd i SVT på självaste julafton, och med sig kommer han att ha maken Manoel ”Junior” Marques Lerin som skojat om att han ska bjuda på lite salsa-moves i tv-rutan.

– Jag tänker att jag ska vara sällskap till de som är mest ensamma, mamma bor på ett äldreboende och jag kan vinka till henne, säger Lars Lerin när SVT avslöjade att det var han som var årets julvärd.

Nu kommer ju Lars Lerin fira jul på plats i studion tillsammans med alla hemma i sofforna, och vanligtvis brukar han ju fira med Junior och sönerna Gabriel och Rafael. Men att njuta av en idyllisk julafton tillsammans med barnen, är inte något som familjen tar för givet. Både konstnären Lars Lerin och maken Junior har nämligen lämnat ett mörkt förflutet, båda har lidit av alkoholmissbruk.

Lars Lerin menar att alkoholen är skuggsidan av julfirandet

Lars Lerin tänker tillbaka på sin tid som alkohol- och tablettmissbrukare, och han slår fast att det just kring julen kan slå lite hårdare.

– Det är ju skuggsidan utav det hela med firandet, att det kan finnas barn som kan komma i kläm och familjer som det blir problem med just för alkoholen. Det är ju inte roligt. Det har jag ju varit med om själv också, säger han i Aftonbladet.

”Jag kunde inte sätta stopp”

Lars Lerin har vid flera tillfällen talat öppet om sitt missbruk, och han började dricka redan som femtonåring. Och hans mörkaste period var när han bodde i Norge tillsammans med ett ex.

– Det var ju när jag bodde i Lofoten och var i min sämsta version av mig själv, då var jag väl inte särskilt trevlig på julafton. Vi var hos mina svärföräldrar och fick snaps till lunchen, ja till maten. Och det där drog igång mig, att jag ville ha mer. Jag var ju så där att jag inte kunde sätta stopp, minns han tillbaka i intervjun.

LÄS MER:

Ensam i julhelgen? Här är digitala events och sändningar du kan delta i

5 saker du (kanske) inte visste om Årets julvärd Lars Lerin

Lerins sommarö 2020: Här är alla gäster i nya säsongen

Utvald läsning