Larm om farliga ingredienser i hudvård – så orolig behöver du vara

kvinna med fingrarna i en crèmeburk
Så får du finare hud – 5 tips
Slå på ljud

Många skönhetsprodukter som säljs i Sverige innehåller både hormonstörande och kraftigt allergiframkallande ämnen. Allt enligt en rapport gjord av den danska konsumentorganisationen Forbrugerrådet Tænk Kemi. Tillsammans med Sveriges Konsumenter granskade man 31 produkter på den svenska marknaden. Man betygsatte varorna med enligt följande skala:

  • A – fri från kontroversiella ämnen
  • B – fri från de mest skadliga ämnena, men innehåller allergiframkallande ämnen som parfym och ämnen som kan vara skadliga för miljön.
  • C – innehåller ämnen som är, eller misstänks vara, hormonstörande, kraftigt allergiframkallande, eller är klassade som miljö- och hälsoskadliga.

Behöver man oroa sig för skadliga ämnen?

Bland de som fick de sämsta betyge C och B finns bland annat varumärken som Weleda, L´Oréal, Bio-Oil, Elizabets Arden, Kiehl´s och Nivea.

De produkter som fick C innehöll exempelvis hormonstörande ämnen och så kallades högflorerande PFAS-ämnen.

Men hur orolig behöver man egentligen vara?

Enligt branschorganisationen Kosmetik- och Hygienföretagen är rapporten både missvisande och felaktig. Man menar att om att tre av fyra skönhetsprodukter skulle vara skadliga, skulle myndigheterna ha reagerat för länge sedan. Kosmetiska produkter i Sverige är säkra och väl kontrollerade, menar man.

En annan som tycker att vi kan ta rapporten med en stor nypa salt är Pär Svahnberg, doktor i organisk kemi och oberoende konsult på Toxintelligence, ett företag som hjälper verksamheter inom kemikaliebranschen med hållbarhetsfrågor.

Experten: ”Okunnig skrämselpropaganda”

– Man blandar äpplen och päron när man pratar om hormonstörande ämnen. Där finns bland annat styrene, som redan är förbjudet i kosmetika, och där finns methylparaben som är en godkänd tillsats i livsmedel och bedömd som säker inom ramen för kosmetikalagstiftningen.

Han vänder sig också mot att man larmar om PFAS i skönhetsprodukter:

– PFAS och formaldehydavgivande konserveringsmedel har de flesta stora aktörer i Sverige på sin svarta lista redan nu. Jag tror PFAS kommer att vara helt borta från kosmetik inom några år.

Dessutom är förekomsten av PFAS låg i kosmetiska produkter.

– PFAS är betydligt vanligare i smörjoljor, impregnering, skidvalla och stekpannor i teflon och Gore-Tex-jackor.

Pär Svahnberg tycker att man skräms i onödan:

– Basilika, köttbullar och rödkål innehåller också farliga ämnen. Men vi äter det gladeligen varje dag, utan att det försämrar vår hälsa.

Foto: TT

Läs mer:

Kollagen och andra trender som INTE funkar mot rynkor

Hudforskaren: Det enda som hjälper mot rynkor och pigmentfläckar

Hudproblem i klimakteriet: Det här hjälper mot rosacea och vuxenakne

Utvald läsning