Kollagen och andra trender som INTE funkar mot rynkor

kvinna dricker kollagendryck

Funkar kollagen, peptider och hyaluronsyra mot rynkor?

Utbudet är enormt och marknadsföringen massiv när det gäller aktiva ingredienser i hudvård. Tyvärr är det mycket ”fluff” – eller till och med bluff.

Marknadsföringen kan låta vetenskapligt, men hur ligger det till egentligen? Vad vet vi idag om effekten av det vi smörjer på huden? Vad funkar - och framför allt: vad funkar inte? Vi har pratat med hudforskaren Johanna Gillbro, som har doktorerat i dermatologi och skrivit succéboken Hudbibeln.

Så här säger hon om tre trendiga och populära hudvårdsingredienser.

1. Kollagen

Johanna Gillbro har gjort undersökningar av kollagenpulver, bland annat i SVT:s konsumentmagasin Plus. Där såg man ingen skillnad på huden.

– Kollagenpulver görs ofta av slaktrester från grisar. Om det skulle fungera borde köttätare vara slätare än vegetarianer och det stämmer inte. Det finns inga belägg för att kollagen är bra för huden och jag kan inte se hur det skulle fungera i teorin, säger Johanna Gillbro.

2. Peptider

Det finns hundratals olika peptider och nya tillkommer hela tiden. De sägs kunna prata med hudens celler och ändra deras beteende så att huden helt enkelt blir fastare och finare.

– Problemet är att peptider finns i många storlekar och de flesta är så stora att de inte har en chans att tränga in i huden.

Johanna Gillbro berättar att ett ämne måste ha en molekylstorlek på under 500 dalton, om den ska kunna gå in i genom huden.

– Vill du veta om peptiden (och andra ingredienser också) du betalar för har en effekt, ska du alltså frågan om molekylens storlek.

3. Hyaluronsyra

Samma problem har hyaluronsyran: Den finns i massor av storlekar och ihoplänkningar och det är inte lätt att veta om den verkligen går in i huden och fuktar den på djupet. Allt handlar om molekylstorleken. Är den för stor kommer hyaluronsyran att fukta hudens yta tillfälligt, vilket inte behöver vara fy skam. Men för att den ska fukta länge och från djupet måste molekylen vara mindre än 500 dalton.

Foto: TT

Läs mer:

10 tips som får dig att se 10 år yngre ut

Hudproblem i klimakteriet: Det här hjälper mot rosacea och vuxenakne

Hudforskaren: Det enda som hjälper mot rynkor och pigmentfläckar

Utvald läsning