HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Testa enkla kudd-stretchen som hjälper mot ryggvärk

27 jan, 2021 
testa stretchen som hjälper mot värk i ländryggen
Brukar du få ont i längdryggen? Testa stretchövningen som hjälper mot värk och avlastar ryggen ordentligt.
Annons

Videon kunde inte hittas

De allra flesta av oss får någon gång känningar i ryggen. Och under coronapandemin ännu fler än vanligt, när det blev vanligare med hemarbete som kanske inte alltid sker i ergonomiskt riktiga ställningar …

Värk i ländryggen kan bero på hållning

Ryggvärk i ländryggen kan också komma från andra orsaker, som dålig hållning till exempel. Eller svaga muskler i rygg eller i närheten av ländryggen.

Kanske har du testat egna knep för att bli av med ryggvärken – stretchövningar, massage, rulla på foamrollers eller yogaövningar?

Hjälper det så är det förstås toppen, även om det bästa är att stärka upp ryggen med styrkeövningar. För att förhindra att värken kommer från början.

Stretchövning hjälper mot värk i ländryggen

Har du problem med ländryggen så kan du testa den här stretchen som du gör med hjälp av ett par kuddar. Den tar på djupet och ger skön avlastning för musklerna i ländryggen.

Kuddar kan generellt vara bra för att ligga och sträcka ut delar av kroppen lite längre. Och i just den här stretchen sträcker man ut ryggraden ordentligt med hjälp av dem.

Så gör du stretchövningen mot ryggvärk

  1. Lägg två eller tre kuddar på kanten av din säng. Lägg dig på mage så ditt bäcken kommer på kuddarna och du kan hänga ner med huvudet och överkroppen framför kuddarna. Benen är kvar i sängen. Låt armarna hänga ner mot golvet.
  2. När du har hittat en bekväm position där du känner dig helt avslappnad – slappna av så mycket du kan i kroppen och andas riktigt djupa andetag. Stanna minst tio djupa andetag, gärna längre.
  3. När du känner dig klar, ta dig upp igen lugnt och försiktigt. Ta bort en kudde i taget så kroppen hinner vänja sig.

I sociala media-appen Tik tok visar massören Becca Walker stretchövningen och tipsar om den om man vill bli av med ryggproblem. Då ser det ut så här:

Obs! Var försiktig med den här och liknande stretchövningar om du är gravid, om du har ont i ländryggen (inte bara känner av den) eller ombud har lätt att svimma.

Foto: TT

Annons