Kvinnor får oftare magproblem – för att de inte vågar bajsa

Kvinnor vågar inte bajsa.

Det borde vara så självklart: När tarmen säger till, lyder man snällt och går på toaletten. För de allra flesta kvinnor är det dock långt ifrån självklart. 7 av 10 kvinnor undviker att bajsa trots att de behöver, till exempel på jobbet eller på offentliga toaletter, visar en marknadsundersökning gjord av YouGov på uppdrag av Sanofi.

Det innebär att dubbelt så många kvinnor som män undviker toabesök på exempelvis jobbet. Orsaken är att kvinnor är rädda för att andra ska höra ljud eller känna lukten eller för att man tycker att det är ofräscht att bajsa borta.

Med det är också en förklaring till att kvinnor har mer magproblem än män. För det är ingen hemlighet att kvinnor är överrepresenterade när det gäller magbesvär som IBS och förstoppning. När tarmarna signalerar ”nödig!” och vi svarar ”inte nu” kan tarmreflexen till slut försvinna och göra magen bråkig och bullrig. Lösningen? Att göra som män – ta tidningen under armen och erövra porslinstronen!

Potträning kan behövas

Om toalettbesök kommit långt ner på prioriteringslistan kan man ha glömt bort hur en normal mage fungerar, låter och känns. Då kan det behövas potträning. En mage som har slutat larma behöver hjälp för att lära sig att säga till igen. Och det är här potträningen kommer in i bilden:

  • På morgonen efter frukost är nivåerna av kroppens eget laxermedel som högst. Det underlättar att gå på toaletten då för att magen ska hålla sig lugn under dagen.
  • Gå gärna upp lite tidigare på morgonen och våga ta dig tid på toaletten.
  • Ät frukost. Den är startskottet för magen att börja jobba igen.
  • Att dricka en kopp kaffe till frukost kan hjälpa tarmen att komma igång, liksom en rask morgonpromenad.
  • Gör situps. När du jobbar med magmusklerna börjar även gaser och bajs att jobba sig igenom tarmen.
  • Går det ändå trögt? Det kan hjälpa att du sitter i en hukande ställning på toan, lutar dig framåt och lyfter fötterna från golvet när du krystar.
  • Kom ihåg: Respektera alltid tarmens signaler! Gå på toa när du är nödig – inte en timme senare.

Har man inga problem med magen och inte är nödig behöver man förstås inte bajsa varje morgon. För vissa är det normalt att gå tre gånger i veckan, för andra kan det vara normalt att gå tre gånger om dagen.

Läs mer:

Doktorn svarar: Är det farligt med gult bajs?

Känslig mage? Här är bra pre- och probiotika!

Nya rön: Bästa behandlingarna mot IBS!

Alltid förstoppad på semestern? Så slipper du det!

Utvald läsning