HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Det här säger dina kroppsodörer om din hälsa

21 apr, 2022 
kvinna håller för näsan
Här är orsakerna till några av våra vanligaste kroppslukter, vad de kan avslöja om din hälsa och några tips på hur du kan komma till bukt med lukten om den blir för markant.
Annons

Våra kroppsdofter är personliga och för många är doften en viktig faktor för att känna attraktion och samhörighet med någon annan människa. Är man nykär kan man nästan inte sniffa sig mätt på den andras doft, och alla föräldrar ler vid tanken på doften av sitt lilla barn.

Andra dofter slipper vi gärna, även om de är helt naturliga och vi alla utsöndrar dem, mer eller mindre. Men, i de fall plötsligt blir starkare eller ändras kan de vara en markör på att något inte står rätt till.

Dålig andedräkt

Dålig andedräkt är ett ganska vanligt problem. Förutom den helt normala unkna morgon-andedräkten kan dålig andedräkt vara ett tecken på att du är hungrig, är i ketos eller uttorkad. Eller att du har bakteriefickor mellan tänder eller i tandkött.

Avföring

Ditt bajs kan lukta olika illa, lite beroende på vad du har ätit eller druckit och hur din maghälsa ser ut just då. Men riktigt illaluktande bajs kan också vara ett tecken på en infektion, framför allt om det kommer i samband med illamående, diarré och magkramper. Vissa bakterier, virus och parasiter kan också leda till extra illaluktande bajs.

Annons

Urin

Urin är en mix av vatten och restprodukter från njurarna. Ju mer koncentrerat ditt urin är, desto mer luktar det. Är kisset dessutom kraftigt gulfärgat är det ett tecken på att du behöver dricka lite mer. Men även vad du äter kan påverka hur ditt urin luktar – sparris är kanske det mest kända exemplet. Även vissa tillskott och mediciner kan påverka doften av ditt urin. Men, om ditt kiss plötsligt fått en permanent annorlunda doft kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till. De vanligaste orsakerna är urinvägsinfektion eller diabetes typ 2, men det han också bero på olika störningar i ämnesomsättningen

Armsvett

Träning, nervositet eller värme kan få oss att svettas mer än vanligt. Svett luktar inte illa i sig själv, men när det blandas med bakterier på huden uppkommer den karakteristiska lukten. Regelbunden tvättning och deodorant/antiperspirant hjälper bra för de flesta.

Så motverkar du svett och svettluktBrand logo
Så motverkar du svett och svettlukt

Fotsvett

Fotsvett är ett vanligt, men stort problem för många. Att tvätta fötterna ofta med antibakteriell tvål, och lufta dem ofta är o och o, men vissa kan också ha stor hjälp av antiperspirantspray. Att byta skor regelbundet, låta dem torka mellan varven och gärna använda sig av iläggssulor och doftinlägg och desinfektionsspray kan också hjälpa bra.

Annons

Underlivet

Alla har sin personliga doft, som dock kan påverkas av exempelvis mens, svett, sex eller trånga kläder. Det är viktigt att tvätta sig regelbundet, men många använder för mycket och stark tvål som stör den naturliga bakteriefloran. Välj istället en mild rengöring. Men om doften plötsligt blir kraftigare eller ändrar karaktär, särskilt i samband med ökade flytningar eller en kliv och brännande känsla kan det vara ett tecken på en infektion. Bakteriell vaginos är den vanligaste förklaringen, tillsammans med de sexuellt överförbara sjukdomen trikomonasinfektion.

Källa: WebMd

Foto: TT

Annons