Misstaget de flesta gör när de borstar tänderna – som ger dålig andedräkt

kvinna och man som borstar tänderna

Att borsta tänderna noga är väldigt viktigt för både tänderna och hälsan. Framför allt är det A och O om du vill lukta gott i munnen.

Men det finns ett steg som är nästan lika viktigt som själva tandborstningen i sig, menar experter.

Nämligen att rengöra tungan ordentligt.

– Det är vanligt att människor bara fokuserar på att borsta sina tänder och oavsiktligt glömmer tungan, säger tandläkaren James Wanamaker till tidningen LiveStrong.

När du har dålig andedräkt är det ofta en dåligt rengjord tunga som är boven. Där samlas mängder av bakterier som behöver tvättas bort, precis som på tänderna.

Så rengör du tungan

Här förklarar tandläkaren hur du rengör tänderna och tungan på rätt sätt:

1. Tandtråd och tandborste

Börja med tandtråd, placker eller liknande för att komma åt mellan tänderna. Borsta sedan tänderna efter att du är klar med tandtråden. (Annars finns risken att du med tandtråden pillar upp bakterier och matrester på de nytvättade tänderna.)

2. Tungskrapa eller tandborste

Nu är det dags för tungan. Du kan använda en tandborste, men ännu bättre är det om du köper en speciell tungskrapa i plast eller metall. Tungskrapor finns att köpa på de flesta apotek och vid tandborsthyllan i matbutiken.

3. Rengör med rätt teknik

Om du använder en tandborste, placerar du den längst bak på tungan ner mot svaljet. Borsta sedan försiktigt i korta drag fram och tillbaka mot tungspetsen. Se till att hela tungan borstas ordentligt.

Om du använder en tungskrapa, placerar du den på samma ställe, längst bak på tungan. Sedan drar du skrapan fram till tungspetsen och sköljer av skrapan med vatten efteråt. Upprepa proceduren 5-6 gånger. Drick vatten eller skölj munnen med vatten eller munskölj efteråt.

Hälsofördelar med att rengöra tungan

Att rengöra tungan bidrar inte bara till en bättre andedräkt, det finns fler hälsofördelar än så. En trevlig effekt av att rengöra tungan är att det förbättrar ditt smaksinne, menar James Wanamaker.

Ett annat exempel är att tungrengöring minskar risken för tandköttssjukdomar. Om du inte rengör tungan, kan nämligen matrester och bakterier som frodas här lätt sprida sig till dina tänder och tandkött. Det kan i sin tur bidra till hål i tänderna och tandköttssjukdomar.

Nästa gång du ger dina tänder lite kärlek (morgon och kväll!) är det alltså hög tid att även ge tungan den uppmärksamhet som den förtjänar!

Källa: LiveStrong

Foto: TT

Utvald läsning