Så luktar ett normalt underliv

Det finns massor av parfymerade specialprodukter som ska maskera doften av kvinnors underliv. Sprayer, bindor och crèmer är bara några exempel. Det är alltså inte så konstigt att vi har uppfattningen att en frisk vagina ska dofta blomma – eller kanske inte lukta alls. Men faktum är att en frisk vagina ska ha en lukt. Eller flera: din vagina kan nämligen byta lukt flera gånger om dagen och det är helt normalt.

Bakterierna som ger underlivet dess lukt

Ditt underliv är hem åt miljontals bakterier, mest goda laktobaciller (mjölksyrabakterier) men också sådana som kan bli skadliga, om de får växa till sig ohämmat. Balansen mellan goda och onda bakterier sköter sig självt och är ingenting vi behöver tänka på så länge underlivet är friskt.  Laktobacillerna ger ett lågt pH-värde – och det är de som även ger underlivet dess speciella lukt.

Bakteriebalansen och pH-värdet kan svänga under dagen helt naturligt. Till exempel kan pH-värdet förändras när vi har sex. Normalt ska underlivet ha ett pH-värde på mellan 3,8 och 4,5, vilket räknas som ett lågt pH-värde. Vå hud har till exempel ett pH-värde runt 5.

Men mannens sperma har ett relativt högt pH-värde och det rubbar pH-värdet – och lukten – hos kvinnan tillfälligt. Även i klimakteriet ändras pH-värdet till det högre. En annan anledning som ger en tillfällig luktförändring är hormonförändringar beroende på var i menscykeln man är.

Här är underlivets naturliga lukter

Underlivet kan växla lukt flera gånger under dygnet. Här är de lukter som kan förekomma och som alla är helt normala:

Syrligt

Ett friskt underliv kan ha en syrlig doft som påminner om yoghurt, mjölksyrade grönsaker, surdegsbröd eller fermenterad öl som IPA. Det beror på att livsmedlen innehåller laktobaciller, som också är den dominerande bakterien i en frisk slida.

Metall

Ibland kan lukten påminna om en gammal kopparslant eller något annat metalliskt. Lukten beror oftast på det järn som finns i blod, till exempel när vi har mens. Kring mensen stöts både blod och slemhinnor ut via vagina. Men man kan också få en lättare blödning av sex, särskilt om man har torra slemhinnor.

Jord

En lite söt och jordig doft brukar vara ett tecken på att pH-värdet och bakteriebalansen har förändrats tillfälligt. Det är oftast helt normalt och visar bara att bakterierna gör sitt jobb.

Ammoniak

Även om det låter konstigt, kan en lukt som påminner om ammoniak vara normal.  Urin innehåller ett ämne, urea, som luktar ammoniak. Lukten kan bero på ditt urin, till exempel att du har läckt lite kiss eller torkat dig slarvigt. Om du har druckit lite under dagen kan ditt kiss dofta mer ammoniak. Luktar det väldigt starkt av ammoniak, kan du vara uttorkad.

Gräs

I ljumskarna har vi en typ av körtlar, apokrina svettkörtlar, som aktiveras när vi är stressade eller oroliga. Den apokrina svetten är luktlös i sig men kan reagera med bakterierna som lever kring underlivet. Då uppstår en svårbeskrivlig lukt som kan vara skarp, lite unken och påminna om gammalt gräs, barr eller blött hö. En del beskriver lukten som oduschad kropp.

Då ska du gå till doktorn

Om du upplever att ditt underliv luktar så illa att du håller andan och grimaserar är det en varningsflagga. Det kan till exempel handla om att det luktar gammal fisk eller förruttnelse. Om du känner en odör tillsammans med de här symtomen, ska du söka hjälp:

  • Klåda
  • En vit, grynig flytning som påminner om keso
  • Andra flytningar som bryter från det normala
  • Smärta
  • Brännande känsla
  • Samlagssmärta
  • Blödningar mellan menstruationerna

Källa: Healthline.com, 1177.se mfl   Foto: TT

Läs mer:

Därför kliar underlivet – 5 vanliga och okända orsaker till klåda!

Vanliga besväret som dödar kvinnors sexlust – det här kan du göra!

Därför ska du INTE stoppa jade-ägg och probiotika i underlivet

Utvald läsning