SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Petra Månström: ”Skrota det uråldriga BMI-begreppet”

21 mar, 2022 
AvPetra Månström
Petra Månström
Skrota det uråldriga BMI-begreppet och vidga vyerna. Hälsa är så mycket mer än extra kilon på vågen och skuldbeläggande. Hälsa är en helhet, inte ett förhållande mellan längd och vikt, skriver Petra Månström i en uppskattad krönika.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

”OJ!”

Jag minns det så väl: Jag var på första besöket hos barnmorskan och där ingick vägning. Jag klev upp på vågen och då kom den där troligen väldigt spontana reaktionen. Ett ”OJ”.

Jag frågade vad hon menade och svaret blev lite undvikande. Men jag kunde läsa mellan raderna att hon inte hade trott att jag vägde så pass mycket. Jag såg ju inte så ”stor” ut.

Tyvärr bidrog den kommentaren till att gamla ätstörningshjärnspöken från förr väcktes till liv, något som jag sedan fick gå i samtalsterapi för under hela graviditeten.

Ätstörningar till följd av kommentaren från skolsköterskan

Klipp till många år sedan nu. Jag är hos skolsköterskan och ska väga mig. Med stor ångest i bröstet kliver jag upp på vågen i, endast iklädd trosor och bh. Rummet är vitt och kallt.

”Oj. Du hade visst en tung benstomme, du!”

Hälsa är en helhet, inte ett förhållande mellan längd och vikt.

Petra Månström

Minns hur jag bara ville sjunka genom golvet. Tung benstomme. Inget en osäker tonåring vill höra. Samma dag hoppade jag över middagen och kastades rakt in i många år av ätstörningar.

Annons

Klipp till idag. Jag läser på Simon Wikstrands Instagram-konto (@simonwikstrand) att han har lagt in sin längd och vikt i en app och fått beskedet att han är överviktig. Och med ett medföljande erbjudande om viktminskningsprogram. Redan om tre månader kan kan väga 12 kilo mindre…

”Hälsa är inte förhållandet mellan längd och vikt”

Jag knappade in mina värden i samma app. Jepp, övervikt enligt BMI.

På bilden precis ovanför är jag alltså överviktig. Men jag kan tydligen också väga mycket mindre om jag köper samma viktminskningsprogram som Simon erbjöds.

Med hjälp av flera års livserfarenhet och många timmars samtalsterapi har jag kommit fram till att det viktigaste är att må bra i sin kropp och att på det stora hela leva sunt. Välmående inifrån och ut är så himla viktigt. Och det uppnår man INTE genom den vikthets som fortfarande tycks råda. Hör om skolbarn som skickas på remiss till överviktsenhet och olyckliga kommentarer i känsliga situationer som orsakar livslånga lidanden och självhat.

Mitt förslag: Skrota det uråldriga BMI-begreppet och vidga vyerna. Hälsa är SÅ mycket mer än extra kilon på vågen och skuldbeläggande.

Hälsa är en helhet, inte ett förhållande mellan längd och vikt.

Slut på meddelandet ❤️

Foto: Instagram/Hanna Skoog

TV: 5 fördelar med att ligga i soffanBrand logo
TV: 5 fördelar med att ligga i soffan
Annons