FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Så påverkas vi av kramar – enligt fyra nya studier

21 feb, 2022 
kram
Visste du att du kan krama dig själv lugn, eller hur lång en kram behöver vara för att du ska bli gladare? Så här säger senaste studierna om hur vi påverkas av kramar!
Annons

Kramar kan vara hur härligt som helst. De kan både göra oss lugna och glada. Och vi kan faktiskt få effekt av att krama oss själva, det måste inte vara med någon annan.

Flera nya studier har gjorts på kramar sista tiden

Det kanske inte är så konstigt att just kramar var en av de saker som vi saknade mest under coronapandemin. Det här gjorde också att en hel del studier gjordes just på kramar under den perioden. Så här säger fyra nya studier.

Se också: Effekter som kramar kan ha på våra kroppar

Effekter en kram har på din kroppBrand logo
Effekter en kram har på din kropp

Vi kan krama oss själva lugna

En ny studie från Tyskland visar att kramar hjälper mot stress. Det gäller inte bara kramar från andra utan man kan också krama sig själv ner i varv.

När man mätte stresshormonet kortisol hos personer som kramade andra och sig själva i 20 sekunder såg man att nivåerna sjönk hos båda. Men de sjönk inte alls hos kontrollgruppen som istället för att kramas vek pappersplan samma tid.

Annons

Vi blir gladare efter fem sekunder

Blir vi gladare av att kramas? Ja, men en bra humörhöjande kram bör vara några sekunder. I en studie från Storbritannien svarade kvinnor på hur de kände efter kramar på en sekund, på fem sekunder och på tio sekunder.

Tydligt var att kramarna som varade fem och tio sekunder upplevdes som betydligt trevligare än kramarna på bara en sekund. Så en bra kram bör alltså vara åtminstone några sekunder.

Äldre vuxna mår bättre av att kramas regelbundet

När man nyligen gjorde en studie på äldre vuxna i Kanada såg man att de som kramades då och då eller hela tiden upplevde sin hälsa som bättre än personer som aldrig hade möjlighet att kramas.

Det här jämfördes också med andra studier och man drog slutsatsen att äldre som kramades emellanåt kände sig friskare än äldre som inte kramades.

Hur vi kramas beror på kultur

I en ny polsk studie tittade man på vad som gör att en del kramas och kysser varandra mer och andra mindre. Man analyserade data från 45 länder och såg att mest kramades man i mindre konservativa och religiösa länder. Samt även i varmare länder.

Man såg också att yngre kramades mer än äldre, att kvinnor oftare kramade sina barn och vänner än män samt att liberala kramades mer än konservativa.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Annons