SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

När behöver vi äta kosttillskott och proteinpulver?

13 sep, 2022 
kosttillskott och proteinpulver
Idag finns det en mängd kosttillskott att välja på och många tar olika extra vitaminer och annat. Men långt ifrån alla behöver ta tillskott. Så här säger nutritionisten om kosttillskott och proteinpulver.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När behöver vi egentligen äta kosttillskott? Med tanke på utbudet som finns idag så kan det kännas som att alla borde ta dem, men så är det absolut inte.

Se också: Så signalerar din kropp att du behöver äta mer näring – 8 teckenBrand logo
Se också: Så signalerar din kropp att du behöver äta mer näring – 8 tecken

När behöver vi äta kosttillskott?

– Äter vi en balanserad och varierad kost i linje med energibehov, behovs sallan kosttillskott, da far vi i oss alla vitaminer och mineraler vi behover fran kosten, säger Signe Svanfeldt, nutritionschef pa halsoappen Lifesum.

Hon fortsätter:

– Skulle vi däremot utesluta vissa livsmedelsgrupper på grund av specifika matpreferenser eller allergi, kan vi ibland vara i behov av att tillföra dessa näringsämnen via tillskott.

Men först – vad är kosttillskott?

Kosttillskott är framför allt vitaminer och mineraler som kroppen behöver, koncentrerat i olika former. Det kan vara kapslar, pulver, tabletter, vätska … Men det kan också vara aminosyror, fibrer, örter, essentiella fettsyror eller växtextrakt det handlar om.

Annons

Livsmedelsverket rekommenderar till exempel extra D-vitamin till alla barn under två år samt till alla äldre, över 75 år. De rekommenderar även folsyra till kvinnor som kan tänkas bli gravida samt vitamin B12 till veganer.

Signe tar också upp just veganer och graviditet:

– Äter man till exempel en strikt växtbaserad diet, kan man vara i behov av att tillföra vitamin B12 och järn. Det finns även vissa stadier i livet där det ibland kan vara nödvändigt med kosttillskott, som innan och vid graviditet där det är rekommenderat att tillföra folsyra och ofta även järn och andra vitaminer och/eller mineraler.

kosttillskott
Kolla upp att du behöver tillskotten innan du börjar ta dem.

Ta inte tillskott utan att ha varit hos läkare

– Det är dock viktigt att konsultera med en läkare eller annan hälsoprofession innan man börjar ta kosttillskott, då man lätt få i sig för stora mängder av vitaminer/mineralerna, vilket i vissa fall kan vara skadligt.

Annons

Livsmedelsverket menar också att lagom är bäst och att man inte ska äta tillskott i onödan. De tar också upp att man inte kan äta sämre och kompensera med tillskott. Till exempel ta vitaminer istället för att äta grönsaker och frukt. De menar att det inte får samma effekt.

När ska man äta proteinpulver?

Många som tränar hårt syns ofta med en proteinshake i handen. Men när är det bra att äta proteinpulver?

– Proteinpulver eller andra liknande livsmedel, är ingenting som är nödvändigt i kosten även vid en hög träningsbelastning. Det går enkelt att nå sitt proteinbehov via naturliga livsmedel såsom bönor, tofu, linser, fisk, kyckling, ägg, kött och mejeriprodukter.

Men en del kan till exempel ha svårt att få i sig mat direkt efter ett träningspass, eller tycka att en shake är smidigt att få i sig på språng.

– Ja, vissa kan tycka att det är effektivt och fördelaktigt med proteinpulver av praktiska skäl, då det kan vara ett smidigt sätt att få i sig en hög mängd protein som inte kräver tillagning, säger Signe Svanfeldt.

Foto: TT

Se också: 5 tips för en hälsosam ämnesomsättning – oavsett ålderBrand logo
Se också: 5 tips för en hälsosam ämnesomsättning – oavsett ålder
Annons