SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Så nyttig är din proteinshake

01 sep, 2022 
kvinna med proteinsshake
En proteinshake till frukost eller efter träningen? Gott och mättande, ja, visst, men är proteinpulver verkligen så nyttigt som vi tror? Så här säger näringsfysiologerna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Proteinshakes har gått från att vara något för den mest inbitna gymbesökaren till att finnas i var mans hand. Det mättande pulvret finns i en mängd smaker och varianter och blandas enkelt ner i en smoothie eller annan valfri dryck.

Proteinpulver är ett smidigt sätt att tillgodogöra sig protein på andra sätt än genom kosten. Tränar man ofta ska det till stora mängder mat för att komma upp i rätt proteinnivåer. Frågan är bara hur nyttigt det är? Enligt näringsfysiologerna Marcus Moberg och Lovisa Wilhelmsson är fördelarna med proteinpulver övervägande.

Frukten och bären med mest proteinBrand logo
Frukten och bären med mest protein

Vem behöver äta proteinpulver?

En aktiv person behöver betydligt mer protein än den som sitter på en kontorsstol på dagarna. Då kan en proteinshake innan eller efter träningen komma väl till pass.

Annons

– När man tränar kan proteinbehovet öka till det dubbla, från ungefär 0,8 gram per kilo kroppsvikt hos en stillasittande person, till uppemot 2 gram per kilo kroppsvikt hos en idrottare, säger Lovisa Wilhelmsson till Wellness.

Även de som inte är aktiva atleter kan med fördel dricka en proteinshake om man till exempel har svårt att få i sig en mättande frukost på morgonen. Men som med alla typer av kost- och näringstillskott bör det inte bli en ersättning till en varierad och hälsosam kost. Även om ens proteinbehov blir tillgodosett får man inte i sig de mineraler och vitaminer som man får av "riktig" mat.

Vilken effekt har proteinpulver?

Proteinet håller dig mätt, ökar din ämnesomsättning, deltar i cellernas uppbyggnad och har en viktig del i immunförsvaret. Dessutom så hjälper det dig att gå ner i vikt eftersom det krävs ganska stor energi för kroppen att bryta ner protein. Protein kan inte lagras i kroppen så därför är det viktigt att tillföra proteiner jämnt under dagen om man vill öka sin muskelmassa.

Titta en gång extra i innehållsförteckningen

De allra flesta proteinpulver innehåller protein från mjölk, men det finns också flera varianter på ris, hampa, ärtor och sojabönor.

Det kan vara bra att titta en gång extra i innehållsförteckningen. Många proteinpulver på marknaden titulerar sig som sockerfria men innehåller i stället sötningsmedel och smakämnen som inte alltid lirar med en hälsosam livsstil.

Källa: Wellness

Annons