HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

4 vanligaste och största misstagen vi gör när det gäller kost

01 dec, 2020 
kvinna lär sig om vanliga misstag vi gör med kost
Att komma in i bra kostvanor och äta så vi mår bra är inte helt självklart och enkelt. Det här är de vanligaste misstagen kring kost som dietisten ser att vi gör.
Annons
7 Kostråd som inte är så hälsosammaBrand logo
7 Kostråd som inte är så hälsosamma

Tycker du att det är enkelt att hålla en bra kost och äta på ett sätt som du mår bra av? Grattis i så fall, det är faktiskt inte många som känner så. De allra flesta av oss kämpar med att komma in i bra matvanor till och från hela livet.

Men vad är då de vanligaste misstagen vi gör, om man frågar en expert? Dietisten Lisa Hayim har coachat människor till bättre vanor i många år, det här är fyra av de vanligaste kost-missarna vi gör, säger hon till Shape.

1 Du lyssnar för mycket på ”kost-experter”

Vi är alla olika och var och en skulle må som allra bäst om vi lyssnade på vad just våra kroppar mår bra av. Ändå är det lätt att lyssna mer på vad andra säger än att känna efter inåt.

– Det är absolut inte fel att inspireras av vad man läser och hör men det bör inte vara på bekostnad av att man slutar följa sin egen väg, säger Lisa Hayim.

För att hitta din egen väg så kommer du att behöva prova dig fram och utvärdera vad som funkar bäst för just dig. Dietisten säger också att när du börjar förstå hur din kropp kommunicerar och vad den vill ha så börjar du lita på den.

Annons

Och att lita på sig själv är kraftfullt när det kommer till att fatta beslut, inte minst beslut kring vad du ska äta. Våga experimentera och våga göra fel – det är så du lär dig.

2 Du väntar för länge med att äta

Du kanske har hört att du bara ska äta när du är hungrig? Det är en bra tanke men ofta väntar vi lite för länge med att äta – så vi är tomma på energi och vrålhungriga när vi börjar stopp i oss något.

Det här gör att kroppen inte riktigt hänger med. Vi äter ofta för fort och för mycket när vi är väldigt hungriga och efteråt blir vi proppmätta.

Försök istället att hitta en bra balans, där du äter när du börjar känna dig hungrig. Och äter lagom mycket så du har en skön känsla efter du ätit, och dessutom slipper att bli uppblåst, trött och ha humörsvängningar – som kan komma av att äta för mycket på en gång.

Kost: ett vanligt misstag är att vänta för länge med att äta och bli för hungrig
Förbud eller att vänta för länge med att äta brukar inte vara de bästa kost-lösningarna

3 Du fokuserar på kost-förbud och att välja bort

En vanlig förändring vi gör när vi känner att vi vill äta bra är att välja bort saker från vår kost. Det kan vara gluten, kolhydrater, socker eller vad som helst. Det här kan kännas bra i några dagar, men i det långa loppet blir det svårare.

Annons

Vill du göra en hållbar förändring, som du kan leva med hela livet så tänk istället ”vad kan jag lägga till?”. Det kanske är mer grönsaker och frukt du borde lägga till, eller fullkorn och fibrer. Du kanske också behöver se över hur mycket mat du äter, för att kunna balansera med annat du stoppar i dig.

– Riktig hälsa handlar inte om att begränsa sig. Det handlar om att känna att man får energi av att äta varierat, att äta olika färger och att ge sin kropp näring.

4 Du äter på ett sätt som har fungerat förut

Vi går igenom många olika faser i livet, och det händer saker med våra kroppar – tack vare åldrande, hormoner … Så vi behöver anpassa vår kost efter hur livet utvecklas.

Vad som kan ha fungerat förut kanske inte behöver vara det bästa längre. Fundera på hur du tänker kring mat och utvärdera en regel eller ”sanning” du har kring mat i taget.

Det är förstås mycket möjligt att ditt sätt att äta fortfarande fungerar, men var öppen för förändring och ha i åtanke att du kommer att behöva justera din kost med tiden.

Källa: Shape Foto: TT

LÄS MER:

6 myter om kalorier (som kan hindra din viktnedgång)

5 tecken på att du kommit i form – även om vågen står still

5 orsaker att du går upp i vikt när du börjar äta sunt

Annons